Читај ми!

Нарко-банкари "опрали" милијарде долара

Тек што се слегла прашина од скандала који је задесио британску банку "Барклис" десио се нови потрес на светском банкарском тржишту. Истрага је открила да је једна од највећих светских банака "ХСБЦ" коришћена за прање новца мексичких нарко банди, као и фондова Ирана и Сирије.

После годину дана истраге коју је наредио Сенат САД, амерички огранак највеће европске банке Хонгконг енд Шангај бенкинг корпорејшн (ХСБЦ) ће у најбољем случају проћи са драстично нарушеним угледом, а могуће су и много драстичније последице.

Утврђено је да су преко ове банке мексички нарко картели опрали најмање 15 милијарди долара.

Међутим, много веће износе, у десетинама милијарди долара, прале су банке из Саудијске Арабије, за које се сумња да имају везе са Ал Каидом, као и банке из Ирана и Сирије.

Амерички сенатор Карл Левин, председавајући сталног парламентарног истражног суперкомитета, каже да ће та институција истражити све наводе и на који начин је глобална банка искористила своју америчку подружницу да мрежи својих сумњивих клијената отвори приступ америчком банкарском систему.

"Банке које се не придржавају правила о забрани прања новца представљају велики проблем за ову земљу", истакао је Левин.

Још један сенатор Том Кобурн оценио је да је саслушање, које је почело пред сенатском комисијом, покренуло важна питања.

"Банке желе да поштују закон, али и да унапреде свој посао. Банке желе да познају своје клијенте, али неки клијенти захтевају тајност. Шта се дешава кад се ти циљеви сукобе", истакао је Кобурн.

За прање пара је коришћен систем двоструких власника једног рачуна, по коме се, кад један власник уплати новац, не контролише шта с њим ради онај други.

Стручњаци очекују да ће челни људи америчког огранка банке бити смењени, а зна се да је у претходном сличном случају, друга америчка банка морала да плати више под пола милијарде долара одштете.

Челни људи највеће европске банке издали су саопштење у којем се извињавају, признају све грешке и наводе да су потпуно посвећени и спремни да ураде све што је потребно да би се исправиле грешке.

Извештај "ХСБЦ-а" је тек последњи у низу скандала који су потресли светско банкарско тржиште и који су показали немогућност контролора и регулатора да ухвате на делу широко распрострањене малверзације финансијског сектора.

Тако је руководство британске банке "Баркли" скоро признало да су њихови берзански трговци покушали да манипулишу глобалном каматном стопом.

И друге банке су под истрагом. Треба навести и да је један од џинова Волстрита "ЈП Морган" признао да је могуће да су његови радници прикривали трансакције. Уколико се то докаже одштета би могла да иде и до неколико милијарди долара.

Сенатор Левин тврди да су релативно благе казне један од узрока лоше финансијске дисциплине банака.

"Све док банка знају да ће њихове грешке да буду благо кажњене сматрам да ћемо виђати овакве проблеме", закључио је Левин.

Од 2011. године "ХСБЦ" је, према оцени магазина Форбс, највећа светска банкарска и финансијска групација и друга по величини јавна компанија. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару