Читај ми!

Највећи извоз у Немачку, увоз из Русије

Србија је у 2011. години највише робе извезла у Немачку за 1,33 милијарде долара, а највише робе увезла из Русије 2,65 милијарди долара. Суфицит у размени са ЦЕФТА углавном је резултат извоза пољопривредних производа и производа од метала.

Спољнотрговински дефицит Србије у 2011. години износио је 5,8 милијарди евра и био је 11,1 одсто већи него у 2010. години, саопштио је Републички завод за статистику.

Према коначним подацима о спољнотрговинској робној размени Србије у прошлој години, извоз је повећан за 14,2 одсто на 8,44 милијарде евра, а увоз је порастао 12,9 процената на 14,25 милијарди евра.

Покривеност увоза извозом износила је 59,3 одсто и већа је од покривености у 2010. године када је била 58,5 одсто.

Посматрано појединачно по земљама, највећи суфицит у размени остварен је са Црном Гором, Босном и Херцеговином и Републиком Македонијом, а највећи дефицит у трговини са Русијом због увоза енергената, док по величини дефицита следе Кина, Немачка и Мађарска.

Републички завод за статистику навео је да је, регионално посматрано, највеће учешће у извозу Србије имала Војводина - 37,2 одсто.

Следе београдски регион са 23,5 одсто, Шумадија и западна Србије са 20 одсто, регион јужне и источне Србије 19 одсто, а око 0,3 одсто извоза је неразврстано по територијама.

Највеће учешће у увозу имао је београдски регион - 44,9 одсто, а следе Војводина са 30,6 одсто, Шумадија и западна Србије 13,3 одсто, регион јужне и источне Србије са 10,2 одсто, а око један одсто увоза је неразврстано по територијама.

Србија је у 2011. години највише робе извезла у Немачку за 1,33 милијарде долара, а следе Италија са 1,3 милијарде долара, Босна и Херцеговина са 1,2 милијарде долара, Црна Гора (890,9 милиона долара) и Румунија (812,5 милиона долара).

Током прошле године Србије је највише робе увезла из Русије - 2,65 милијарди долара, а следе Немачка са 2,15 милијарди долара, Италија 1,77 милијарди долара, Кина са 1,49 милијарди долара и Мађарска са 909,7 милиона долара.

Други по важности партнер су земље Споразума ЦЕФТА, са којима је у 2011. Србија имала суфицит у размени од 1,5 милијарди долара, Србија је у 2011. години у ЦЕФТА регион извезла робу у вредности од 3,2 милијарде долара, а увезла робу за 1,7 милијарди долара.

Суфицит у размени са ЦЕФТА углавном је резултат извоза пољопривредних производа (житарица и производи од њих и разних врсте пића), као и извоза производа од метала и електричне енергије.

Србија је из ЦЕФТА региона највише увозила камени угаљ, кокс и брикете, гвожђе и челик, нафту и нафтне деривати, електричне машине, као и поврће и воће.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару