Читај ми!

Чекајући бољу цену пшенице

Жетва пшенице је при крају, али продаја иде споро, јер се ратари надају бољој цени. Засејане површине годинама се смањују. За повећање производње потребно да прерађивачи пшеницу плаћају по квалитету.

Комбајни раде још само у брдским пределима, у житородним рејонима пшеница је већ у силосима или код произвођача. Продаја иде споро, јер се земљорадници надају да ће пшеница ускоро вредети и више од 23 динара за килограм.

Иначе, засејане површине годинама се смањују, а самим тим и производња жита. Пре двадесетак година пшеница је заузимала 775.000 хектара, просечан принос био је 4,5 тона по хектару, укупно 3,5 милиона тона.

Пре 12 година посејано је 650.000 хектара уз принос испод три тоне по хектару. Данас сејемо на мањој површини, али је принос нешто већи.

Са ценом од 23 динара за килограм колико даје Дирекција за робне резерве и производњом од четири тоне по хектару, ратари рачунају да би могло да им остане око 300 евра по хектару.

Миливој Маџаревић из Платичева код Руме каже да се исплати када је производња преко четири тоне. Према његовим речима, исплати се када можеш да задржиш пшеницу, односно када не мораш одмах да продаш, већ можеш да сачекаш бољу цену.

Има пољопривредника који окрећу леђа пшеници, улажу у уноснију производњу.

Пољопривредник Ранко Милошевић из Платичева код Руме каже да не обрађује много земље и да се бави повртарством и оним што је исплативије.

Да би привукли земљораднике да повећају производњу пшенице, најпогодније за хлебно брашно, потребно је да је прерађивачи плаћају по квалитету као што се годинама ради у многим земљама.

Ђура Пајић из Саветодавне службе у Руми каже да за сада није решено техничко питање за раздвајање пшенице по квалитету и да због тога нема могућности плаћања по квалитету.

Зато се догађа да део рода оде у фабрике сточне хране за производњу концентрата. Стручњаци процењују да ће цена подстаћи ратаре да на јесен, пшеницом засеју бар 600.000 хектара, 100.000 хектара више него лане, што би било довољно за домаће потребе, али и повећање извоза.

Милан Простран из Привредне коморе Србије каже да је тражња за пшеницом на светској пијаци све већа и да је та култура економски све исплативија за наше произвођаче.

Према подацима Житовојводине у свету расте вредност пшеници. Ових дана на берзи у Будимпешти продаје се за 230 евра по тони, у Чикагу тона вреди 300 долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару