Читај ми!

"Привредник" критикује Шошкића

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић не познаје механизме и мере које би обезбедиле коришћење развојних шанси Србије, сматрају у пословном клубу "Привредник". Требало би проверити шта је НБС, од почетка кризе, урадила за извозно оријентисане гране и пољопривреду, кажу у "Привреднику".

Српски пословни клуб "Привредник" критиковали су гувернера Народне банке Србије Дејана Шошкића због недовољног познавања и бављења механизмима и мерама које су могле обезбедити коришћење развојних шанси Србије.

Из тог клуба апелују да нова Влада што пре почне са одређивањем развојних приоритета у привреди.

"Гувернерово залагање за оживљавање 'посрнулих гиганата из металског комплекса, текстилне индустрије или електроиндустрије', указује на недовољно познавање природе различитих делова привреде и укупних развојних потенцијала земље", упозоравају из клуба "Привредник".

"Привредник је апеловао да нова Влада што пре почне са одређивањем развојних приоритета у привреди и стварањем услова за драстично убрзање процеса (ре)индустријализације земље, који подразумева свеукупно дефинасане мере монетарне и фискалне политике", поручују из тог клуба.

Према оцени те привредне асоцијације, "највећи део одговорности за амбијент у коме је могуће користити потенцијале које земља још увек има јесте и у извршној и у монетарној власти".

Капитално интензивне области у којима Србија има развојни потенцијал не могу се развијати без постојања дугорочних извора финансирања, који су изостали из портфолија банака, пре свега, као резултат политике коју је водила НБС, сматра Клуб "Привредник".

Виђење текстилне и делова машинске индустрије као грана које могу бити индустријски замајац или могу апсорбовати радно неупослене ресурсе за производњу за домаће тржиште, такође не подразумева располагање свим релевантним одредницама и специфичностима тих делатности.

Текстил као грана "лаке" индустрије подразумева беспоштедну борбу за тржиште брендова које Србија нема, а за њихово креирање захтева се дуг инвестициони циклус и иницијално улагање, а све то у контексту светске доминације произвођача са Истока, наводи се у саопштењу.

"Привредник" је указао да би "ваљало видети и шта је НБС, у времену од почетка кризе, урадила у својој сфери деловања за области које су неспорно развојно потенцијалне - извозно оријентисане гране и пољопривреду".

Српски пословни клуб "Привредник" основан је у јануару 2002. године и окупља водеће бизнисмене у земљи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару