Читај ми!

Модернизација НИС-а

НИС планира да у наредне три године у развој и модернизацију пословања уложи по 500 милиона евра, каже генерални директор тог предузећа Кирил Кравченко. У октобру би требало да буде пуштена у рад модернизована Рафинерија нафте у Панчеву, најављује Кравченко.

Генерални директор Нафтне индустрије Србије Кирил Кравченко каже да та компанија планира да у наредне три године у развој и модернизацију пословања уложи по 500 милиона евра, а од 2015. по милијарду евра годишње.

Кравченко је, на представљању Извештаја о одрживом развоју НИС-а за 2011. годину, рекао да ће у наредне три године 30 одсто инвестиција бити усмерено у прераду, 30 одсто у производњу нафте и гаса, а 40 одсто у промет, а од 2015. 95 одсто инвестиција биће усмерено у производњу.

"План је да до 2015. године сваке године инвестирамо минимум 500 милиона евра, без спајања и преузимања, а од 2015. године планирамо да инвестирамо милијарду годишње то је неопходно ако желимо да кокуришемо великим компанијама", рекао је Кравченко.

Како je Кравченко истакао, у октобру би требало да буде пуштена у рад модернизована Рафинерија нафте у Панчеву, а почетком 2013. године започеће модернизација рафинерије у Новом Саду.

НИС планира да уложи значајна средства у отварање бензинских пумпи и земљама окружења - Бугарској, Румунији, Босни и Херцеговини, истакао је Кравченко и додао да НИС своје пословање заснива на три принципа - економија, екологија и социјална одговорност, и да су за то усвојени стандарди који се и примењују.

Генерални директор НИС-а је поновио да је план да до 2020. године та компанија производи пет милиона тона нафте и гаса, док је садашња производња 1,7 милиона тона. Кравченко је навео и да је план да резерве нафте и гаса буду у 2020. години 120 пута веће од текуће производње.

Процене аналитичара о пословању НИС-а

Аналитичарка Јелица Путниковић истакла је да је "свакако је добро да ми као земља која стално помиње да треба да зовемо стране инвеститоре да имамо компанију која улаже не само у Србији већ и у иностранству".

"Ако једна таква компанија успешно послује у Србији онда је то сигурно сигнал и инвеститорима, који хоће да улажу у нашу земљу, у нафтни или други сектор. Могу да траже партнере међу нашим фирмама, да ли је то НИС или нека компанија из сфере прехране, што је наша шанса, објаснила је Путниковићева.

Према речима аналитичара Милана Ћулибрка сваки евро зарађен у иностранству у је сада злата вредан. Без обзира ко, без обзира да ли је домаћа компанија 100 посто или је 49 одсто. Сваки излазак у иностранство је одличан као и свака инвестиција.

"Нажалост у прва четири месеца ове године имали смо нето одлив девиза, неких 200 милиона евра више је отишло, него што је ушло у земљу, тако да би инвестиција од 500 милиона евра значила буквално давање вештачког дисања дављенику. Сваки тај евро, свака инвестиција сваки запослени у овом тренутку много значи", подсетио је Ћулибрк.

Конкретну корист већ током године имаће локалне самоуправе, јер НИС финансира 100 инфраструктурних и других пројеката у целој земљи.

Извештај о одрживом развоју НИС-а за 2011. годину оцењен је вишом оценом Б+, у односу на 2010. што указује на значајан напредак који је остварила та компанија.

Директор ревизорске куће КПМГ Борис Милошевић рекао је да НИС може и да тежи највишој оцени А, и треба да послужи као пример осталим компанијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару