Читај ми!

Банкарски скандал потреса острво

Због скандала око намештања камата, председник британске банке Барклиз поднео оставку. Британски званичници траже истрагу и измену закона о банкама. Јавност страхује да је то почетак откривања нових афера и да ће цену опет платити грађани.

Британски политичари решили су да се озбиљно позабаве некада угледним банкарским послом који је протеклих година прокоцкао репутацију. Први на удару је британски банкарски гигант "Барклиз".

Америчке и британске агенције наложиле су банци да плати казну од 453 милиона долара, јер је утврђено да су између 2005. и 2009. прослеђивали лажне податке и манипулисали каматним стопама.

Скандал Либор, што је скраћеница за просечну камату, коју банке једне другима наплаћују при позајмљивању новца, узбуркао је британску јавност.

"То што су радили са Либором је кршење закона. Каматна стопа је основа за милионе уговора широм света", рекао је Трејси Мекдермот из Одељења за финансијски криминал.

Маркус Агиус који је на челу банке шест година поднео је оставку, али остаје на положају до избора новог председника. Потрага за наследником је почела. Преиспитују се сви лоши потези од почетка кредитне кризе и почеле су истраге против банкара умешаних у скандал.

"Британци желе да виде конкретне потезе, да се казне банкари који су прекршили прописе. Парламентарна комисија ће руководити истрагом и биће јој доступни и докази и сви учесници", рекао је британски премијер Дејвид Камерон.

Праву цену скандала још нико не рачуна, али је само прошле недеље након колапса акција, вредност "Барклиза" пала за више милијарди фунти.

"То је ударац британском банкарском сектору и граду Лондону. У питању је и наш углед у свету. Подржавамо истрагу", каже лабуриста Крис Лесли.

У дану када је угледни директор поднео оставку, британски Дејли телеграф објавио је исповест анонимног банкара моћне Сити банке. Он открива да на састанцима на којима се договара о манипулисању каматама седи и до 30 људи и да су дискусије толико отворене, да се не може рећи да се то ради у тајности. У Великој Британији се питају која је банка следећа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару