Читај ми!

Продужен попуст за штедњу струје

Попуст од 11,9 одсто за рационалну потрошњу струје важиће до краја године, најављују из ЕПС-а. Постоји предлог да се до одређеног броја киловата чак и не наплаћује струја насиромашнијим слојевима становништва. ЕПС формира тимове који ће наплаћивати дугове великих дужника.

Потрошачи дугују за струју 91 милијарду динара. Од тога је дуг домаћинстава 47 милијарди, док остало дугује привреда. У ЕПС-у кажу да ће попуст од 11,9 одсто за рационалну потрошњу до 350 киловатсати који је првобитно важио до данас, обрачунавати и даље. Како би помогли половини грађана која редовно плаћа рачуне, најављују и нове олакшице.

Животије Јовановић из ЕПС-а каже за РТС да ће Управни одбор тог предузећа почетком јула донети нову Одлуку којом ће продужити важење попуста за рационалну потрошњу.

"Тај попуст ће важити до евентуално нове цене електричне енергије током ове године, а најкасније до 31. децембра. Наши купци који су до сада користили тај попуст, а има их око 600 хиљада и даље ће користити попуст од 11,9 одсто", каже директор ЕПС-ове дирекције за дистрибуцију.

Попуст ће важити за оне потрошаче који су трошили до 350 киловата, а Јовановић каже да то није безначајно за буџет тих купаца.

На питање да ли Министарство рада и социјалне политике припрема и нове олакшице за социјално најугроженије грађане, Јовановић је одговорио да тај посао још није готов, зато што се чекало се на формирање нове владе.

"Мислим да ће после формирања нове владе доћи до интензивирања тог посла. И нама је веома значајно да то имамо, јер смо заправо сада ми они који одређују ко је социјални случај, а ко није када је у питању наплата електричне енергије", истиче директор Дирекције за дистрибуцију у ЕПС-у.

Животије Јовановић каже да постоји предлог да се до одређеног броја киловата чак и не наплаћује струја насиромашнијим слојевима становништва и додаје да би то била потрошња која би задовољила једно домаћинство.

"То би нам било боље, а да цена електричне енергије има неку економску вредност, да онај ко може да плати, плати њену стварну вредност. Ми очекујемо да ће и Министарство дати и своје предлоге и идеје, како ЕПС може да помогне најсиромашније", каже Јовановић.

Коментаришући анализе да највећи број великих дужника није сиромашан и да може да плати струју, Јовановић каже да је ЕПС формирао тимове на нивоу привредних друштава, а привредна друштва су формирала своје специјалне тимове који ће наплаћивати дугове тих својих великих дужника.

"Ми имамо обавезу да заштитимо уредне купце, оне који мање дугују. Дакле, то нам је приоритет у наредном периоду. Учинићемо све, изместићемо мерно место, утужити, искључити, скинути мрежу ако треба, јер су то углавном људи који нису сиромашни. Али једноставно не желе да измире своје обавезе", наводи Јовановић.

Животије Јовановић истиче да мали број људи дугује велики износ - код домаћинстава 80 хиљада купаца дугује око 60 одсто укупног дуга и додаје да су они доброг имовинског стања.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару