Читај ми!

Пун резервоар ипак луксуз

У поређењу са регионом, Србија има просечне цене дизел-горива, док је са ценом бензина међу најјефтинијима. Међутим, возачи се жале да је гориво и даље скупо у односу на зараде.

Промет горива расте, на транзитним путевима и до 20 одсто. Због појефтињења сирове нафте, током јуна, било је неколико снижења деривата. У поређењу са регионом, Србија има просечне цене дизел-горива, али је са ценом бензина међу најјефтинијима.

Међутим, аналитичари оцењују да то неће потрајати, јер већ крајем седмице цена барела поново благо расте.

Евродизел је појефтино током јуна и до осам динара. Међутим, возачи се жале да је гориво и даље скупо у односу на зараде.

Све чеће су куповине на канте. Ко планира одмор, добро му дође и мала залиха.

Нафташе највише брине што још нема правилника који регулише повраћај акциза на лож-уље.

То гориво се раније набављало већ од маја за наредну грејну сезону, сада се кажу, због акциза ни продаја ни куповина не исплати.

Борисав Татић из Удружења бензинских станица Србије каже да све док буде залиха лож уља, које се затекло до момента увођења акциза, биће га у продаји.

"За наредни период ћемо видети, какве ће мере односно да ли ће неке правилнике Влада даље донети, односно да ли ће донети правилнике да се људи који то користе за производњу, за сушаре и грејање, ослободе ових акциза", каже Татић.

Иначе,протеклог месеца, цене сирове нафте на светским берзама пале су на ниво од октобра прошле године. Барел је коштао између 80 и 90 долара. Међутим, већ ове седмице бележи се поновни опоравак цена.

"Први елемент јесте, да је одобрен пакет помоћи еврозоне од преко 120 милијарди евра и очекује се да би то могло на известан начин позитивно да покткрене привреду. Сви ти елементи уз кризу на Блиском истоку која утиче пре свега на цене транспорта утицаће и на цене нафте у будућем преиоду", каже Владимир Круљ из Пословног савета ЕУ подунавских земаља.

На раст цена сигурно ће утицати и већа потражња због годишњих одмора. На транзитним путевима европских земаља саобраћај је већ дупло гушћи.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару