Модернизација топлана

Осамнаест градова у Србији добиће 51 милион евра за рехабилитацију топлана, на основу уговора потписаног у Влади Србије. Побољшаним системом даљинског грејања планирано је да буде обухваћено око милион становника.

Премијер Мирко Цветковић и министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић потписали су уговоре са представницима 18 градова, који ће добити 51 милион евра за рехабилитацију топлана.

Уговоре су у Влади Србије потписали градоначелници, односно председници општина и директори топлана, из Новог Сада, Суботице, Зрењанина, Крагујевца, Шапца, Чачка, Ваљева, Крушевца, Пирота, Бора, Лесковца, Трстеника, Јагодине, Новог Пазара, Књажевца, Руме, Бачке Паланке и Неготина.

Очекује се да ће и Ниш и Краљево ускоро испунити услове за учешће у програму рехабилитације топлана.

Побољшаним системом даљинског грејања требало би да буде обухваћено око милион становника Србије.

Ради се о четвртој фази рехабилитације система даљинског грејања у Србији, за коју су владе Србије и Немачке, као и Немачка развојна банка - КfW, обезбедили 56,25 милиона евра.

Премијер Цветковић истакао је да су средства намењена решавању проблема у топланама - унапре]ењу техничких капацитета, смањењу емисије штетних гасова, ефикаснијем коришћењу енергије.

Спроведене три фазе пројекта 

Цветковић је подсетио да су од 2001. до данас спроведене три фазе пројекта са укупним улагањима од 63 милиона евра у осам градова, при чему је реконструисано и изграђено 70 километара топловода, реконструисане подстанице капацитета 205 мегавата, уграђено 2.700 калориметара, реконструисано шест котларница капацитета 250 мегавата и изграђено, такође, шест капацитета 132 мегавата.

Цветковић је указао да је тиме направљена уштеда енергије од 38.000 мегават часова, финансијска уштеда од два милиона евра и смањена је емисија угљен диоксида.

Премијер је напоменуо и да је средства за четврту фазу Србија добила по изузетно повољним условима, са субвенционисаном фиксном каматом од 2,5 одсто, периодом отплате од 12 година и грејс периодом од четири године.

Министар Мркоњић истакао је да је Цветковић учинио доста за сектор енергетике у мандату ове владе и изразио очекивање да ће следећа влада поново имати самостално Министарство енергетике, јер, како је оценио, тај сектор захтева комплетно министарство.

Заменик немачког амбасадора у Србији Ханс Урлих Зидбек навео је да ће после инвестиција у обнављање и модернизацију топлана грађани осетити разлику и унапређење квалитета снабдевања.

Oтпис старих дуговања  

Он је захвалио Србији што је сопственим средствима одлучила да учествује у овом пројекту, чиме је омогућено да се број градова који у њему учествују повећа са 11 на 20, а захваљујући томе биће отписана и стара дуговања Србије према Немачкој од 18,5 милиона евра.

Зидбек је напоменуо и да се очекује да градови и топлане за овај пројекат и сами издвоје средства од осам милиона евра.

Немачка страна наменила је том послу 47 милиона евра, пошто је влада те земље донирала два милиона евра, намењена консултантским услугама које прате програм, док је КfW одобрио 45 милиона евра "меког зајма" под изузетно повољним условима.

Влада Србије ће издвојити 9,25 милиона евра субвенција како би суфинансирала тај велики посао.

Припремна фаза програма започета је крајем јануара ове године и њен завршетак планиран је за почетак јесени, а већ у пролеће наредне године топланама ће бити испоручене прве количине преко потребне опреме.

За неке од учесника то ће бити прва озбиљна рехабилитација система након више деценија у којима нису постојале могућности да се дотрајали делови система замене новом опремом, а за друге прилика за модернизацију система у складу са највишим европским стандардима.

Уколико се узму у обзир и претходне три, по окончању ове фазе програма које се очекује у децембру 2015. године, чак 22 топлане од укупно 57 топлана колико их послује на територији Србије, биће рехабилитоване и модернизоване кроз тај програм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи