Читај ми!

Цена хране поново расте

Према подацима Светске банке, цена хране поново је у порасту. Разлог за то су поскупљење нафте и лоши времески услови у појединим деловим света. Стручњаци страхују од понављања кризе из 2009. године.

После краткотрајног затишја, цена хране поново расте. Светска банка наводи да су, од децембра 2011. године до краја марта ове године, житарице, масти и уља поскупеле за осам одсто. Међутим, још увек су испод историјског максимума забележеног у фебруару прошле године.

Економиста Светске банке Хосе Куеста каже да је цена хране порасла у многим деловима света. "Томе су највише допринела поскупљења нафте, велика тражња из Азије и лоши временски услови у појединим деловима Европе, Јужне Америке и Сједињених Америчких Држава", наводи Куеста.

За разлику од житарица, глобалне цене пиринча пале су због великих залиха и јаке конкуренције међу извозницима. Ипак, даљи раст цена хране могао би да угрози животе милиона људи, посебно у Африци.

Куеста истиче да је деловима Централне и Источне Африке хитно потребна храна. "Истовремено, добри су изгледи за већу производњу хране у овој и следећој години, тако да још не зна каква ће бити ситуација са ценама, па зато треба бити опрезан", сматра економиста Светске банке.  

Стручњаци страхују од понављања кризе из 2009. године, када су због раста цена енергената и прехрамбених производа у неким земљама избили социјални немири, а велики произвођачи забранили извоз хране.

Ако се не повећа производња, цена хране наставиће да расте, због чега Светска банка најављује строго праћење њеног кретања на глобалном и националном нивоу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи