Читај ми!

Размена с Немачком у порасту

Извоз Србије у Немачку у последње две године порастао за више од 20 одсто, кажу представници немачких фирми у Србији. Могућ долазак немачких трговинских фирми.

Прва два месеца ове године потврђују тренд из претходних година да је упркос тешким економским условима у Србији, спољнотрговинска размена са Немачком у порасту, рекао је директор Делегације немачке привреде у Србији Михаел Шмит.

"Иако се током јануара и фебруара увози много гаса и нафте из Русије, због чега је она обично у том периоду на првом месту, то се није десило ове године што је добар знак", навео је Шмит за Танјуг.

Шмит је подсетио да је последње две године извоз из Србије за Немачку, која је постала највеће извозно тржиште Србије, порасла више од 20 одсто на годишњем нивоу. "Тај тренд ће се наставити, а извоз за Немачку може и треба да се повећава", навео је Шмит.

По Шмиту, трговинска размена је на добром нивоу и износи 2,5 милијарди евра годишње, али она мора не само да буде удвостручена, него још више повећана.

"Уколико поредимо то са Мађарском, са којом Немачка има размену на нивоу од 15 милијарди евра годишње, онда видимо да ту постоји још простора за раст," нагласио је Шмит.

Михаел Шмит је навео да је у Србији повећан увоз из Немачке, али не зато што је куповна моћ у земљи јача, него због тога што велике инвестиције захтевају увоз опреме и машина које великим делом долазе из Немачке.

Шмит је истакао да постоје назнаке да ће бити више ангажовања немачких фирми у области трговине. "То је добра ситуација јер је овде тешка економска ситуација, а то је прави тренутак за улазак трговинских ланаца у Србији", навео је Шмит.

Према Шмиту, више инвестиција се очекује и у области производње. "Имамо, добрих референтних пројеката које су познати и другим немачким фирмама које размишљају о инвестирању", казао је Шмит и подсетио да је "Сименс" постао највећи извозник из Србије за Немачку, а "Бош" ће са изградњом кренути ове године.

Према Шмиту, на основу искустава из других земаља, то ће пратити и други инвеститори. Директор Делегације немачке привреде у Србији је, међутим, приметио како за овакав тренд амбијент треба да буде позитиван и стабилан.

Шмит је истакао како је у овогодишњој анкети Српско-немачког привредног удружења, на питање шта очекују од нове владе Србије, 220 чланица навело оптимизацију тржишта рада, флексибилност закона о раду, боље услове за запошљавање, те смањење трошкова за социјална давања како би привукли више фирми и како би људи могли да приме добру нето плату.

Привредници су, такође, истакли како је у Србији присутан и ризик у вези са борбом против корупције, организованим криминалом, бирократијом, додао је Шмит. "То су општепознати фактори, који су били задатак прошле владе, али биће задатак и будуће'', закључио је Шмит.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи