Услови за развој тржишта капитала

Србија је у последњих годину дана добила законе о тржишту капитала, пензионом и инвестиционим фондовима, о преузимању и привредним друштвима. Тај сет закона требало би да изједначи статус домаћих и страних инвеститора, заштити мале акционаре и омогући да се развије тржиште капитала, уверени су у Влади.

Све учеснике на тржишту капитала, од најмањих до највећих, држава жели да заштити новим сетом правила, поручују у Влади. У последњих годину дана донети су закони о пензионом и инвестиционим фондовима, о преузимању и привредним друштвима, као и закон о тржишту капитала.

Премијер Мирко Цветковић истиче да нови закон омогућава заштиту инвеститора, смањује системске ризике и омогућава стварање ефикасног и транспарентноиг тржишта.

"У том смислу носи бројне новине - квалитетнију заштиту инвеститора са посебним освртом на заштиту малих акционара", наводи премијер. Нова финансијска правила штите мале акционаре, а Србија је до сада, у томе, била на светском зачељу.

"Омогућили смо да мањински акционари могу да остваре своја права, да већински власник мора да откупи њихове акције уколико стекне преко 90 одсто акција у том друштву, да цена по којој откупљује буде фер", истиче државни секретар Министарства финансија Горан Радосављевић.

Да би се тржиште капитала развијало, потребно је довољно ликвидних хартија за трговину.

Задатак је да се државне хартије од вредности, које ће до краја године достићи пет милијарди евра, опет нађу на тржишту.

Горан Радосављевић истиче да се, као једна од идеја, поставља и могућност да се у наредном периоду емитују обвезнице државе у динарима, како би се доступност куповине и трговине проширила и на физичка лица, односно и на оне грађане који ће моћи да бирају да ли ће да штеде у динарима у банци или ће купити државне хартије од вредности.

Учесници Конференције посвећеној новим финансијским правилима у њима виде двоструку корист.

Ли Лиценбергер, отправник послова Амбасаде САД, каже да су важне две ствари.

"Србија усаглашава своје законе са европским, а са друге стране повећава се сигурност и поверење инвеститора у институције, упрошћавају се процедуре, што доводи до више инвестиција, јачих компанија, што значи више радних места", наводи Лиценбергер.

Новим законом о тржишту капитала прописане су новчане и казне затвора за оне који манипулишу тржиштем и злоупотребљавају информације. Формиран је и Фонд за заштиту инвеститора, који би требало да штити улагаче услед, рецимо, стечаја банака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару