Читај ми!

Двоструки аршини нафташа

Гориво већ две недеље јефтиније у велепродаји, али не и на пумпама. Већина нафташа каже да ће гориво појефтинити и на пумпама када стигну нове испоруке. Међутим, нове испоруке не чекају и када гориво поскупи у велепродаји, тада аутоматски, истог дана, поскупљује и у малопродаји.

У поређењу са земљама региона, у Србији су тренутно најниже цене бензина, а дизел кошта као и код суседа. Гориво би могло да буде јефтиније, јер су велепродајне цене код НИС-а у протеклих месец дана ниже од три до пет динара. Међутим, то се на пумпама не види.

Услова за појефтињење горива има, на светским берзама цена сирове нафте пада, долар је стабилан, нема ни већих осцилација динара. Али, увек се нађе неки разлог да не појефтини. Приватни нафташи кажу да имају проблем у снабдевању дизелом.

"Снабдевање горива је отежано због рафинерије, зато што не добијамо домаће па смо приморани да из увоза добијамо Д2 и лож уље", каже Жељко Николић, власник бензинске пумпе у Шапцу.

Наравно, то важи само за дизел Д2. По одлуци Владе, због сетве, НИС-у је снабдевање пољопривредника приоритет. Али, зашто нису ниже цене осталих деривата када их по нижим ценама набављају код НИС-а?

Већина нафташа каже да ће гориво појефтинити и на пумпама када стигну нове испоруке. Међутим нове испоруке не чекају и када гориво поскупи у велепродаји, тада гориво аутоматски, истог дана поскупљује и у малопродаји.

Ту ценовну логику тешко је схватити. Још више брине то што је тржиште отворено за увоз, али конкуренције нема. Нафташи се правдају тиме да су им обавезна складишта додатни проблем, а и даље се позивају на НИС.

"Ми не можемо да будемо конкурентни НИС-у који је главни снабдевач бензина, он одређује правила игре", каже Мирко Лазић, власник бензинске пумпе у Пожаревцу.

Јелица Путниковић из "Балкан магазина" указује на слабости слободног тржишта деривата јер, како каже, није НИС једино мерило које би требало да буде параметар по коме власници приватних пумпи одређују цене.

Од почетка године, цене деривата премашују све рекорде и у Европи и у Америци, па су и протести возача све чешћи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару