Читај ми!

Изградња "Јужног тока" крајем године

Изградња гасовода "Јужни ток" кроз Србију почиње у новембру или децембру, најавио саветник премијера за енергетику Петар Шкундрић. Дужина гасовода кроз Србију биће од 415 до 440 километара, рекао Шкундрић.

Саветник премијера Србије за енергетику Петар Шкундрић најавио је да ће изградња гасовода "Јужни ток" кроз Србију почети у новембру или у децембру. Шкундрић је нагласио да је то најзначајнији инфаструктурни и развојни пројекат у гасном сектору Србије.

Процењена вредност изградње деонице тог магистралног гасовода кроз Србију је 1,7 милијарди евра, а дужина "Јужног тока" кроз нашу земљу износиће од 415 до 440 километара, у зависности од коначне трасе гасовода, рекао је Шкундрић на отварању састанка министара енергетике земаља чланица Организације за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ).

Петар Шкундрић је подсетио да је оформљено заједничко српско-руско предузеће "Јужни ток Србија" и завршена студија изводљивости деонице гасовода кроз нашу земљу, а да се ради на изради планске документације.

Шкундрић је нагласио да је изградња и проширење подземних гасних складишта у Србији-Банатског двора и Банатског Итебеја, капацитета од по милијарду кубика, такође међу најзначајнијим пројектима у области гасне енергетике, који доприносе енергетској сигурности Србије и земаља региона.

Он је рекао да очекује да ће 17. априла бити изабран стратешки партнер за изградњу термоелектране-топлане у Новом Саду, капацитета 450 мегавата електричне енергије и 300 мегавата топлотне енергије, што ће представљати почетак изградње серије термоелектрана когенеративног типа у Србији.

Министар инфраструктуре и енергетике Милутин Мркоњић, који је отворио скуп, истакао је да је развој гасне инфраструктуре у Србији један од приоритета развоја српске енергетике.

Заједнички циљ земаља БСЕЦ-а је стварање заједничког енергетског тржишта, инвестиције у енергетском сектору, побољшање енергетске ефикасности, већа заштита животне средине и сарадња у борби против криминала, додао је Мркоњић.

На скупу учествују високи званичници земаља чланица чланица Организације за црноморску економску сарадњу, којим Србија тренутно председава, а циљ састанка је интензивирање дијалога о потреби и могућностима побољшања сарадње између земаља чланица БСЕЦ-а у области енергетике, а посебно у вези са темом Развој регионалне гасне инфраструктуре".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару