Важна заштита конкуренције

У успостављању ефикасне и одрживе економије важна је антимонополска политика, истакао премијер Мирко Цветковић. Јаке и независне институције су битан корак у увођењу тржишног система и савремене тржишне привреде, нагласио Цветковић.

Премијер Мирко Цветковић је на конференцији поводом Дана конкуренције, истакао да су заштита конкуренције и антимонополска политика важни чиниоци конкурентне привреде и нагласио да њихов ефекат осећају грађани кроз већи избор у погледу асортимана, цена и квалитета робе и услуга.

Премијер је нагласио да влада пружа пуну подршку независним телима, као и да је важно и што је нови закон проширио овлашћења Комисије за заштиту конкуренције.

"Уверен сам да стварамо предуслове за економски јаку и конкурентну привреду Србије и са оптимизмом гледам на године пред нама", рекао је премијер.

Према његовим речима, комисија је доказала независност у раду кроз самостално доношење одлука у изрицању мера заштите конкуренције у прошлој години, а одлуке Управног суда потврдиле су решења комисије и подигле значај и ауторитет те институције.

Премијер је подсетио да је влада у току свог мандата уложила значајан напор у стварању регулаторног оквира и донела нови Закон о заштити конкуренције, потпуно усклађен са правом ЕУ.

Цветковић је нагласио и да је статус кандидата који је Србија добила, потврда свих реформи које су до сада спроведене у земљи и "тај корак нас коначно опредељејује у европском правцу".

Шеф Делегације Европске комисије у Србији Венсан Дежер истакао је да је Србија предузела важне кораке на пољу заштите конкуренције и усвојила скоро све неопходне прописе.

Он је нагласио да, што се тиче политике спајања компанија, Србија има правни оквир усклађен са прописима ЕУ, али да проблем представљају поједини супротстављени прописи и навео пример привремене мере за ограничавање маржи.

Дежер је навео и да Комисија за заштиту конкуренције не треба да се бави само превентивним мерама већ и да примењује мере репресије и указао на важност оснаживања капацитета судства да пресуђује у случајевима заштите конкуренције.

Према његовим речима, потребно је наставити напоре за даљу либерализацију привреде јер, како је оценио, поједине компаније имају доминантан положај у областима транспорта, енергетике и телекомуникација.

Дежер је напоменуо и да је важно да правила и прописи који се доносе буду примењиви и да се успостави координација националних тела у тој области и тела ЕУ која се баве конкуренцијом.

Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић рекао је да је стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ доказ да је Србија направила велике промене у целокупном систему, па и у области заштите конкуренције.

Конкуренција је једна од темељиних ствари у реструктурирању насег друштва, јер је ЕУ слободно тржиште и приближавање Унији значи достизање европских стандарда у тој области, рекао је Петровић.

Комисија за заштиту конкуренција прошле године изрекла је казне за повреду конкуренције у вредности 3,2 милијарде динара, изјавила је директорка те комисије Весна Јанковић.

Према њеним речима, суштина правила заштите конкуренције значи стварање услова за тржишну утакмицу, што подразумева и кажњавање повреде конкуренције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару