Читај ми!

Криза самита о кризи

Самит лидера земаља еврозоне, планиран за петак, отказан због оклевања Немачке да разговара о новцу намењеном заштитном фонду. Агенција "Стандард енд пурс" смањила рејтинг Грчке на селективни банкрот.

Иако се очекивало да ће лидери земаља еврозоне имати посебан састанак после Самита Европске уније у петак, тај састанак је отказан због оклевања Немачке да разговара о новцу намењеном заштитном фонду. Стручњаци због тога сумњају у способност еврозоне да изађе из дужничке кризе.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј планирао је да покрене дискусију о финансијској помоћи државама неспособним да врате свој дуг.

Међутим, Немачка оцењује да није неопходно да се одлука донесе на скупу јер, како кажу, Европа за то има цео март.

Истовремено, Европска централна банка одлучила је да више не прихвата државне обвезнице Грчке као банкарску гаранцију, јер је агенција "Стандард енд пурс" смањила рејтинг Грчке на "селективни банкрот".

Добитник Нобелове награде за економију Пол Кругман прилично је сигуран да ће Грчка напустити евро.

"Верујем да ће Португал успети да остане у еврозони, али нисам потпуно сигуран. Зависи од догађаја у наредне две-три године", каже Кругман.

Португал саопштава да су међународни инспектори закључили да Лисабон поштује услове договорене у оквиру пакета помоћи вредног 78 милијарди евра, који му је одобрен прошле године.

Влада суседне Шпаније је под притисцима да појача болне мере штедње, јер званични подаци показују да су јавне финансије прошле године биле лошије него што се предвиђало у оквиру ионако песимистичних прогноза.

Стога не чуди процена Дојче банке да би вредност евра могла да падне у односу на долар и друге валуте, уколико Европска централна банка добије више захтева за нове трогодишње кредите него што је предвиђено.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару