Читај ми!

Беспарица кочи поскупљења

Слабљење динара утицаће на поскупљења, али ће, пошто грађани немају пара, она бити мања од очекиваних. Тражња је веома ниска, па произвођачи неће моћи, као претходних година, да све превале на потрошаче, оцењују економисти.

Слабљење динара је успорено, јер је Народна банка продала 80 милиона евра, што је њена највећа интервенција на девизном тржишту од почетка године. Тиме је спречен превелики пад домаће валуте.

Привреди смета свака промена курса. Када динар слаби, више се заради од извоза, али привредници кажу да је то недовољно да се покрију други губици.

Благоје Поповић из "Картонвала" у Зрењанину наводи да пад вредности динара веома лоше утиче на њихову производњу.

"Откупили смо преко 40.000 тона кукуруза и за то смо подигли индексиране кредите и на крају сваког месеца књижимо негативне курсне разлике, што представља велики губитак у пословању", каже Поповић.

Ипак, нови ценовници се не пишу лако. "У овом моменту немамо најаву добављача да ће доћи до промене цена виталних сировина, па тако неће доћи ни до промене цена производа Раванице", каже Раде Ђорђевић из те компаније.

Стручњаци упозоравају да због слабљења динара следе поскупљења, али да ће бити мања, јер немамо пара. Економиста Иван Николић наводи да је поскупљење хране најболније за потрошаче.

"Поскупеће гориво које има висок пондер у формирању укупног индекса потрошачких цена које је и мера инфлације у Србији. Произвођачи ће водити рачуна о томе да је тражња веома ниска и да не могу као претходних година да све превале на потрошаче", сматра Николић.

Бранко Хинић из Народне банке Србије не верује да ће све поскупети и додаје да поскупљења зависе и од тога колико људи имају новца на располагању да би куповали.

"Оно што је битно за грађане јесте шта ћемо моћи да купимо за динаре. Поента приче је да са постојећом количином динара не можемо да отрпимо раст увозних цена, да ће увозници бити у положају да понуде производе по нижим маржама. То је неминовност", наводи Хинић.

У Народној банци остају при процени да ће инфлација наредних месеци бити мања. Понављају да је управо стабилност цена, а не курс, њихов основни задатак. Курс ће кажу и даље зависити од понуде и тражње, а они ће интервенисати само у случају великих дневних промена.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару