Читај ми!

Нова класификација занимања

У изради нови систем класификација занимања у складу са међународним оквиром. На списку ће се наћи нека нова занимања, док ће стара бити преименована. У историју одлазе дактилографи, организатори машинског пословања, јорганџије, корпари, бојаџије.

Нова класификација занимања је у изради и очекује се да буде завршена до краја године. На списку ће се наћи нова занимања попут веб дизајнера или саветника за односе с јавношћу, док ће нека, бар на папиру нестати, односно, биће преименована.

У историју одлазе дактилографи, организатори машинског и ветеринарског пословања, помоћници истраживача у физици и хемији.

Када је реч о занатлијама, бар на папиру неће више постојати јорганџије, корпари, содаџије, бојаџије текстила, колари, а можда и чипкари, сарачи, бомбонџије.

Према речима јорганџије Предрага Јанковића његово занимање не доноси много посла и не може да прими некога кога ће обучавати за тај позив, јер за 2,3 месеца прода око 4,5 јоргана.  Како објашњава он је једини у Србији са регистрованом радњом за израду и прераду јоргана.

Иако се у Србији у више од 100 занатских радњи праве бомбоне, профила бомбонџије, како сами кажу, у школском програму нема већ тридесет година.

Бомбонџија Живорад Босиљчић каже да се данас о том занимању може учити једино на Пољопривредном факулетету где постоји одсек за прехрамбену производњу и истиче да ће му бити веома жао ако израз бомбонџија нестане.

"Написаћемо петицију да оставе тај назив, јер он означава један посебан вид заната, баш зато што нас нема много, објашњава Босиљчић.

У Националној служби за запошљавање кажу да ће се наћи решење да се људима који имају квалификације стечене у другачијем образовном систему додели другачији назив занимања.

Како објашњава Драган Ђукић из Националне службе за запошљавање водиће се рачуна да стари профил занимања одговара неком стандарду у новој класификацији.

"Ако је неко послужилац уређаја у хемијској индустрији, он ће вероватно у новој класификацији бити оператер на тим постројењима у области хемијске индустрије", истиче Ђукић.

Нацрт новог система класификације занимања, који ће бити у складу са најновијим међународним оквиром имаће око 2.000 занимања, а до сада је описано око 650.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару