Привреди потребни јефтини кредити

Српски привредници не могу да добију кредит са каматом испод 10 одсто, а западноевропске фирме добијају зајмове са годишњом каматом од две до три одсто, каже привредник Топлица Спасојевић. Неопходно оснивање развојне банке, сматра Спасојевић.

Председник компаније "ИТМ Групa" Топлица Спасојевић изјавио је да би за спасавање српске привреде од последица кризе у Европи требало под хитно репрограмирати дугове фирми које имају перспективу, смањити обавезну резерву банака да би могле да снижавају камате и да би требало основати развојну банку.

"Кључни проблеми данас у Србији су недостатак нових кредитних линија и високе каматне стопе. Да бисмо могли да активирамо све потенцијале које Србија има, и људске и природне ресурсе, да бисмо могли да запослимо људе, ми морамо да имамо више новца који је јефтинији", изјавио је Спасојевић Танјугу.

Према речима Спасојевића, привредници данас у Србији не могу да добију кредит са каматом испод 10 одсто, а западноевропске фирме у својим земљама добијају зајмове са годишњом каматом од две до три одсто.

"Имамо ситуацију да је 'Мерцедес' прошле године остварио 100 милијарди евра промета, са шест милијарди евра профита. Када би радио са 10 одсто камате, као што ми данас радимо овде, ништа не би било ни од профита, а не би било ништа ни од развоја", предочио је привредник.

Српска привреда у протеклих годину - две дана веома тешко послује, посебно имајући у виду оно што се дешава у Европској унији, у државама које највише обликују наш спољнотрговински промет и домаћи банкарски сектор, подсетио је Спасојевић и додао да је економска криза захватила не само Грчку, већ и Италију и Аустрију, а ради се о државама које су наши кључни спољнотрговински партнери.

С друге стране, из тих земаља долази и највише банака које су у Србији и најактивније, рекао је Спасојевић и приметио да се на домаћем тржишту осећа смањење кредитне изложености баш тих банака, које смањују обим кредита и држе каматне стопе на високом нивоу.

Због тога Спасојевић сматра да би требало што пре репрограмирати дугове фирми које имају перспективу, смањити обавезну резерву банака да би оне могле да снижавају камате и основати развојну банку.

Председник компаније "ИТМ Група" сматра да би банке у већинском државном власништву требало одмах да направе посебне понуде за фирме које имају извозну оријентацију и имају намеру да запошљавају нове људе.

"Са оваквом стопом незапослених, ми не можемо далеко да догурамо. Имаћемо ускоро и демонстрације на улицама и једно опште социјално незадовољство. Да бисмо то предупредили, ми морамо да активирамо потенцијале које Србија има. Они су можда највидљивији у енергетици, пољопривреди, реиндустријализацији и, пре свега, у роби намењеној за извоз", поручио је Спасојевић.

Спасојевић је добитник награде "Планета бизнис", коју су му ове недеље доделили часописи Економетар и Магазин Бизнис, као менаџеру, за успешно вишегодишње управљање компанијом која је једна од најбољих дистрибутивних фирми у региону и представља бројне иностране брендове на домаћем тржишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару