Маркионе: Фијат можда затвори неке погоне

"Фијат" размишља о затварању две фабрике у Италији, каже његов директор Серђо Маркионе. У интервјуу листу "Коријере дела сера" Маркионе се залаже за "конкурентне" трошкове и повећење извоза у САД.

Две од пет "Фијатових" фабрика у Италији могле би бити принуђене да се затворе због ослабљеног тржиште еврозоне, ако не дође до повећања извоза у Америку, изјавио је данас извршни директор групе "Фијат" Серђо Маркионе, не наводећи о којим се погонима ради.

"Фијатове" фабрике у Италији имају могућности за извоз у САД," казао је Маркионе у интервјују водећем италијанском дневнику "Коријере дела сера." "Слабљење евра према долару помаже, али трошкови морају бити конкурентни," додао је шеф "Фијата" и америчког "Крајслера".

Маркионе је заслужан за преокрет италијанске компаније која се налазила на ивици колапса и инцијатор је амбициозног партнерства са америчким ауто-гигантом "Крајслером", након што је компанија била принуђена да затражи судску заштиту од банкрота у периоду глобалне економске кризе.

"Имамо све што је потребно да искористимо могућности... али ако се то не деси морамо се повући из два од пет садашњих погона" у Италији, изјавио је Маркионе, не наводећи који су погони угрожени.

Од када је "Фијат" ушао у партнерство са "Крајслером", Маркионе је пооштрио радне услове у "Фијатовим" погонима у Италији, омогућивши фабрикама да раде пуним капацитетима, као и у САД.

"Фијат", који такође држи и произвођаче луксусних кола "Ферари" и "Масерати", морао је да напусти италијанску синдикалну федерацију запослених да би то могао да уведе флескибилније радно време, због тога што није желео да се покорава дугогодишњим колективним аранжманима.

Група "Фијат", највећи италијански приватни послодавац, предводник је и симбол послератног економског "бума" земље.

Договор о новим радним условима, које је "Фијат" потписао са свим синдикатима изузев са левичарским синдикатом Фиом, такође подразумева повећање прековременог рада, смањивање пауза у раду и кажњавање оних који одсуствују с поста без дозволе.

Радници у два од "Фиатових" пет погона, "Помиљано" на југу земље и главна фабрика "Мирафјори" у Торину, одобрили су нове услове рада на референдуму, а од почетка године нова правила прихваћена су и у осталим погонима.

Упитан за будућност алијанске измедју "Фијата" и "Крајслера", Маркионе је навео три опције: изношење "Крајслерових" акција на берзу, могућност да "Фијат" преузме 100 одсто акција "Крајслера" или капитално удруживање две групације.

Прошлог месеца Марконе је рекао америчким медијима да ће се "Крајслер" и "Фијат" удружити у једну компанију " не пре 2013 и не касније од 2015 године."

"Фијат" је преузео оперативну команду над "Крајслером" у јуну 2009 године, када је америчка компанија изашла из процеса судске заштите од банкрота. У јуну 2011 "Фијат" је постао већински власник "Крајслера" и сада држи 58,5 одсто акција компаније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару