Читај ми!

Српски неимари у Сочију

У сусрет Зимским олимпијским играма у Сочију, у грађевинске подухвате у том граду улажу се десетине милијарди долара. Међу градитељима су и ужичке фирме "Путеви" и "Јединство". Укупна вредност тог посла за српске грађевинаре је 260 милиона долара.

У руском граду Сочију, где ће 2014. године бити одржане Зимске олимпијске игре, сат упозорава на рокове. Град у подножју Кавказа убрзано се мења.

Гради се инфраструктура, измешта пруга, ничу хотели и аквапаркови, реновира пристаниште, а пола милона квадратних метара новог пословно-стамбеног простора биће дело српских градитеља. Три хиљаде радника је већ ангажовано, а, по новом уговору, има посла за још две хиљаде.

Власник компаније "Путеви Ужице" Василије Мићић каже да им је за рад у Сочију потребан велики број стручних и способних радника и архитеката.

"Већ смо оформили биро у Београду у којем ради око 30 архитеката који раде на овом послу", истиче власник компаније "Путева Ужице".

Директор компаније "Јединство Ужице" Мића Мићић наводи да је фирма због обима посла који су добили у мањку стручног кадра, али каже да је оптимиста и да је сигуран да ће на крају посао бити завршен у року.

Међународни олимпијски универзитет, чију изградњу финансира један од највећих инвестиционих компанија у Русији, имаће наставну зграду, три хотела и конференцијски центар.

Представник инвеститора ИНТЕРРОС-а Иван Тарханов каже да су припремни радови почели 2010. године, а да је већ сада, великим напорима фирме "Путеви", урађен велики део армирано-бетонске конструкције.

Тарханов напомиње да је руска страна веома задовољна напретком радова. 

Укупна вредност свих објеката које "Путеви" граде у Сочију је око 700 милиона долара. На градилиштима се по сменама ради 24 сата, а најниже зараде су око 1.300 долара.

Један од српских архитеката Владимир Паунић каже да на градилиштима у Русији млади људи могу да стекну велико искуство, пошто се, осим стамбених зграда, раде и реконструкције хотелских комплекса, резиденција високих руских функционера и судова.

У најтоплијем руском граду све се ради на највишем међународном нивоу, и то је један од националних приоритета Русије, а цене квадрата, са 100, до пре десетак година, достигле су 6.000 долара.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару