Читај ми!

Бензин као луксуз

Цене нафтних деривата обориле све рекорде у већини европских земаља. Велепродајне цене деривата у Србији веће су за два до четири динара, а за толико ће поскупети и на већини пумпи.

Одлука Ирана да обустави извоз сирове нафте у Европу и договор о помоћи Грчкој уздрмали су светске берзе, па је барел сирове нафте све скупљи. У већини европских земаља цене нафтних деривата поново премашују све рекорде.

У Србији велепродајне цене горива порасле су за два до четири динара, а за толико ће поскупети и на већини пумпи. У протекле две недеље, само је гас за аутомобиле поскупео чак 20 динара за литар.

Нафташи кажу да је хладни талас донео и додатне трошкове транспорта цистернама, јер барже не плове.

Саветник за нафту и гас у Привредној комори Србије Љубинко Савић каже да земља увози 45 одсто деривата нафте, првенствено ауто-гаса и евродизела.

"Главни правци снабдевања су Дунав и железница. Тренутно важи забрана пловидбе Дунавом тако да је у овом тренутку мање деривата на тржишту, што је додатни разлог за поскупљење", напомиње Савић.

Гориво је у просеку прошле године поскупело 20 одсто. Чињеницу да поскупљењима деривата нема краја, најбоље показује рачуница возача.

Према речима таксисте Ђорђа Матића, пре три и по године када је купио аутомобил, дизел је коштао око 66 динара, а сада је 140 динара. "Тада сам и некако могао да напуним пун резервоар, док је сада то немогуће", наводи Матић.

Прогнозе стручњака још су суморније. Барел би могао ускоро да кошта и 200 долара. Земље већ праве резерве и траже начине да обуздају цене деривата.

"Ти механизми су, заправо, одлука владе о ограничењу цена. То значи да се цене лимитирају, док таква ситуација траје", каже нафтни консултант из Хрватске Јасминко Умичевић.

По ценама деривата, Србија је до јануара била међу најскупљим у Европи. Како ствари сада стоје, земља се налази на средини лествице.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару