Читај ми!

Поново раде фабрике

Производња се, после ванредних одмора због мраза и штедње енергената, нормализује. Још нема тачних података колики су губици привреде због ледених дана. У Министарству економије кажу да су процене појединих економиста о губитку од пола милијарде евра паушалне.

Потрошња струје је смањена и нема више ограничења испоруке струје привреди, одлучила је Радна група за сигурност у снабдевању енергентима. Производња се нормализује, а колико ће нас коштати ледени дани рано је говорити.

У Министарству економије кажу да су процене појединих економиста о губитку од пола милијарде евра паушалне.

Због леда на Дунаву, у смедеревској железари пећи и даље само тињају. Кажу, док се лед не отопи нема производње.

У Ваљаоници алуминијума у Севојну ситуација је боља. Камиони са сировином стигли су из Црне Горе. Почиње трка са роковима испоруке.

И у већини од 2.000 фирми које су због мраза морале да смање производњу и штеде енергију ванредни одмори су завршени.

"Успели смо да у претходном периоду обезбедимо довољне количине робе, нисмо много штетовали", каже генерални директор "Житобаната" Бојан Јаков.

У фабрикама се, уместо производњом, сада баве проценом штете, а машине ће покренути до краја недеље. Надлежни кажу да су сви који су имали договорене послове били поштеђени рестрикција, а колико ће износити цех нерадних дана, још се не зна.

"Чини ми се да је сума од 500 милиона евра за десетак дана изузетно велика. Мислим да је она много мања. У сваком случају, морамо бити искрени, штете је било, штета јесте претрпљена од стране привреде", каже министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић.

Некима процене неће значити много као, на пример, власницима стакленика у околини Панчева. За само неколико секунди снег је уништио оно што су годинама стварали.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару