Читај ми!

Нове пријаве државног ревизора

На основу ревизијe извештаја за 2010. годину, државни ревизор поднео још 124 пријаве због кршења закона против одговорних у министарствима, локалним самоуправама, јавним предузећима, Националној служби за запошљавање и Фонду за развој.

Државна ревизорска институција (ДРИ) поднела је надлежним судовима још 124 пријаве због кршења закона, на основу ревизија извештаја за 2010. годину.

Државни ревизор је поднео 101 захтев за покретање прекршајних поступака против 143 особе и 23 пријаве за привредни преступ против 38 особа, објавио је ДРИ.

ДРИ је те пријаве поднео 10. и 13. фебруара због кршења закона против одговорних у министарствима, локалним самоуправама, јавним предузећима, Националној служби за запошљавање и Фонду за развој, али се у саопштењу не наводе имена одговорних против којих су те пријаве поднете.

У образложењу је наведено да је реч о "министрима, државним секретарима, помоћницима, министара, секретарима министарстава, директорма и помоћницима директора управа и начелника служби".

ДРИ је у Националној служби за запошљавање поднео захтев за покретање прекршајног поступка против пређашњег и садашњег директора и заменика директора, док је у Фонду за развој поднета пријава за привредни преступ и захтев за покретање прекршајног поступка против пређашњег и садашњег директора.

На списку међу одговорним особама у локалним самоуправама, против којих су поднети захтеви за прекршајне поступке, налазе се градоначелници, председници општина, начелници управа, секретари секретаријата и директори предшколских установа, док су у јавним предузећима пријаве поднете против директора, заменика директора, руководиоца финансијских служби и комисија.

У саопштењу ДРИ се подсећа да је после ревизија финансијских извештаја и правилности пословања за 2010. годину, само током 2011. године, поднела 21 захтев за покретање прекршајних поступака за 33 особе, једну пријаву за привредни преступ за два одговорна лица надлежном тужилаштву и три кривичне пријаве због несавесног рада у служби.

Такође, ДРИ је подсетила да је због непоштовања појединих одредби из Кривичног законика, против одговорних у Железницама Србије, Путевима Србије и Јавно-комуналног предузећа Медијана у Нишу поднела три кривичне пријаве.

У 2011. години је ДРИ је обавила контролу финансијског пословања 47 институција и том приликом је позитивно мишљење добила Народна банка Србије и Управа царина.

Осим предузетих мера, у складу са надлежностима из Закона о ДРИ, свима је дат рок од 30 до 90 дана, од дана пријема извештаја, да отклоне све неправилности које се могу отклонити, а које су констатоване у Извештајима, као и да доставе извештај ДРИ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару