Читај ми!

Дуг постаје кредит

Рок у којем дуг или потраживање према иностранству прераста у кредит продужен са шест месеци на годину дана. Циљ уредбе Владе – повећање девизне ликвидности државе.

Почела је примена уредбе Владе којом је предвиђено да се сва ненаплаћена дуговања или потраживања према иностранству дужа од годину дана претварају у кредитни однос.

До сада је тај рок био до шест месеци, али је процењено да ће нови рок обезбедити повећање девизне ликвидности државе.

Да је у Србији најтеже наплатити посао или услугу познато је, јер је због ненаплаћених потраживања 60.000 правних лица у блокади, пошто међусобно дугују 200 милијарди динара.

Међутим, како би се избегло гомилање дугова или потраживања у иностранству, Влада је донела уредбу да би рачуни били јасни. То подразумева и међусобно пребијање таквих дугова.

"Онај резидент Србије који има дуговања или потраживања посла било да је реч о увозу или извозу за чије плаћање односно наплату за које је прошло више од годину дана има кредит из иностранства, он то може пребити са другим кредитним послом", каже Биљана Бујић из КПМГ.

За сада је спољни дуг Србије преко 22 милијарде евра, али ако би се узела у обзир и сума ненаплаћеног потраживања, ситуација би била другачија. Зато је Народна банка решила да евидентира такве податке.

"Ови подаци требало би да утврде која је стварна величина нашег дуга према иностранству. Вероватно је посредно и раније постојала могућност да се то установи, али је сада то уређено и у институционалном смислу, јер си обавезан да у року од годину дана, уколико си извезао а ниси наплатио, евидентираш то свака три месеца", каже Андрија Јовичић из Привредног саветника.

Извоз из Србије из године у годину расте. Извозници су у већини ослобођени пореза на додату вредност. Ипак, новом уредбом ће се осим поспешивања извоза спречити и неки фиктивни послови на које смо били принуђени због санкција деведесетих година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару