Читај ми!

Динар на клацкалици

Динар ће бити стабилан - гаранција је 11,6 милијарди евра девизних резерви, кажу надлежни. Економисти сматрају да је време јачања динара прошло. Ниво курса зависиће од кризе у еврозони и кредитног рејтинга земље, односно привлачења страних инвеститора.

После вишедневног слабљења и интервенције Народне банке, курс је у понедељак био нешто нижи - 108,3 динара за евро. Данас ће за евро требати 30 пара више (108,59 ). Надлежни кажу да је курс око дугорочно планираног нивоа и да ће динар бити стабилан - гаранција је 11,6 милијарди евра девизних резерви.

Повећан увоз енергената погурао је курс нагоре, а ветар у леђа била су очекивања да ће евро наставити да расте.

После 70 милиона евра интервенције Народне банке, ову недељу почели смо с нешто јачим динаром, али и питањем да ли је интервенција требало да буде већа.

Вицегувернер Бојан Марковић каже да је интервенција Народна банка Србије била управо онаква каква је требало да буде.

"Интервенција НБС у правцу одбране нивоа девизног курса би заправо омогућила онима који лоше управљају девизном ливидношћу и инвеститорима краткорочне оријентације који одлазе из земље да девизе купе јефтиније него што би их иначе купили, а да се за то троше средства девизних резерви", каже Марковић.

Приче о томе колико ће динар вредети само су спекулације.

Економиста Миладин Ковачевић каже да је јасно да је време апресијације односно јачања динара прошло.

"Како ће изгледати ствар са нивоом курса, то ће зависити од два фактора: превазилажења кризе у еврозони, и поправљања кредитног рејтинга земље и привлачења страних инвеститора", каже Ковачевић.

Бојан Марковић каже да је тешко проценити где ће се кретати девизни курс, не зато што неко не познаје макроекономију, већ зато што је тешко проценити какви ће се шокови десити у наредних годину дана.

"Тешко је проценити шта ће бити у зони евра, колико ће се макроекономска стабилност у Србији одржати на прави начин, тешко је проценити каква ће бити постизборна динамика или динамика преговора са ММФ-ом", каже Марковић.

Ове године српска привреда порашће свега пола процента. Биће боље 2013. године, кажу у Народној банци, зависно од опоравка светске привреде и ако држава спроведе одавно неопходне реформе.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару