Читај ми!

Угаљ стиже у ТЕНТ

Нормализован довоз угља до термоелектране "Никола Тесла" у Обреновцу, који је јуче прекинут због исклизнућа воза са угљем из "Колубаре". Електроенергетска ситуација и даље тешка, поручују из ЕПС-а.

Дневна потрошња електричне енергије смањена је за осам милиона киловат-сати, након искључења индустријских постројења, чија производња није од виталног значаја. То је смањење од пет одсто, а потребно је уштедети седам одсто, па ЕПС позива на још већу штедњу.

Зоран Манасијевић, помоћник генералног директора ЕПС-а за технички систем и председник Штаба за праћење електроенергетске ситуације рекао је да је електроенергетска ситуација у Србији тешка због смањених производних могућностима у проточним хидорелектранама.

"Треба знати да од априла прошле године ХЕ не могу да раде пуним капацитетом, зато што су водотокови доста лоши. У овим данима производне могућности ЕПС-а, само по том оносу, су смањене за 30 милиона киловат-сати денвно", рекао је Манасијевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Такође, резерве угља на депонијама се у зимским условима убрзано смањују због немогућности да се оптимално довози угаљ из "Колубаре" у Обреновцу.

Јуче је довоз угља до термоелектране "Никола Тесла-А" у Обреновцу био прекинут због исклизнућа воза са угљем из "Колубаре", али је јутрос нормализован, рекао је Манасијевић, додајући да је проблем решен ноћас око два сата.

Без рестрикција за домаћинства

Помоћник генералног директора ЕПС-а каже да не треба очекивати рестрикције, осим у случају неке велике хаварије.

Према његовим речима, електроонергетским постројењима не прети колапс. Mашине раде пуним капацитетима у мери у којој су расположиви примарни енергенти.

"Постоји техничка заштита, једноставно техника сама регулише рад машина и преко тога се не дозвољава. Не можемо људском одлуком толико оптеретити машине да оне експлодирају", истакао је Манасијевић.

Манасијевић је рекао да су мере Владе за штедњу дале резултате нарочито она која се тиче редукивања снаге индустријским потрошачима који нису од виталног значаја и она којом су на располагање стављани преносни капацитети у периоду до 29. јануара. 

Говорећи о привреди и фабрикама којима се искључује струја, због којих ће имати велике губитке, Манасијевић је напоменуо да привреда дугује ЕПС-у 50 милијарди динара.

"Што се тиче губитака у овом периоду несумњиво да су губици у ЕПС-у највећи зато што радимо са скупим капацитетима, радимо увоз који је такође скуп и тај губитак није мерен једним даном, већ низом хладних дана", каже Манасијевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару