Читај ми!

Делегација ММФ-а у Београду

Мисија ММФ-а стигла је у Београд на разговоре са представницима Владе Србије о могућностима за отклањање одступања од договореног нивоа буџетских гаранција и задуживања државе у 2012. години. Разговори почињу 6. фебруара.

Делегација Међународног монетарног фонда стигла је у Београд због разговора са представницима Владе Србије о буџету за 2012. годину.

Разговори представника Владе Србије и Међународног монетарног фонда почеће у понедељак, 6. фебруара, изјавио је директор Канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловоић.

Михајловић је рекао да очекује да ће на састанку, коме ће присуствовати и представници Народне банке Србије, бити пронађено задовољавајуће решење за обе стране.

ММФ је 20. јануара саопштио да је одложио оцену прве ревизије аранжмана из предострожности са Србијом са образложењем да су државне гаранције и планиране позајмице у републичком буџету за ову годину премашиле договорену суму.

Стални представник ММФ-а у Србији Богдан Лисоволик најавио је ове недеље да ће се са представницима Владе Србије разговарати о начинима да се отклоне одступања од договореног нивоа буџетских гаранција и задуживања државе у 2012. години.

Оценио је да Србија има мало простора за мењање договорене политике, а уколико жели да иде путем одрживог раста, то може да јој буде велики проблем.

Представници Владе Србије очекују да ће у разговорима са делегацијом ММФ-а бити разјашњене спорне гаранције и планиране позајмице буџета, како би прва ревизија аранжмана из предострожности добила позитивну оцену.

Гувернер Дејан Шошкић сматра да је изузетно важно да Влада Србије и ММФ уложе додатне напоре, како би се усвојила ревизија стенд-бај аранжмана из предостожности.

"Србија има активан аранжман са ММФ-ом, којим се смањују ризици за земљу на међународном финансијском тржишту, омогућава јефтиније финасирање јавног дуга и стабилност девизног тржишта", рекао је Шошкић почетком недеље.

Аранжманом из предострожности ММФ је Србији одобрио кредит од 1,1 милијарде евра, уз услов да буџетски дефицит у 2012. години не премаши 4,25 одсто бруто друштвеног производа, а јавни дуг 45 одсто БДП-а.

Планирани буџетски приходи обрачунати су на основу процене да ће привредни раст у Србији у 2012. бити 1,5 одсто, али због погоршања прогноза светске економије могуће је да ће мисија ММФ-а поново разматрати ту процену.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару