Читај ми!

Забрањена куповина "Хеленик шугар"

Фирма "Суноко" у власништву Миодрага Костића, због забране Комисије за заштиту конкуренције Србије, неће моћи да купи грчки "Хеленик шугар". Том куповином МК група би стекла 78 oдсто удела на тржишту шећера у Србији.

Комисија за заштиту конкуренције Србије забранила је спајање шећерана "Суноко", у власништву МК групе и "Хеленик шугар индустрије", објављено је на сајту Комисије.

Како се наводи у решењу, Комисија за заштиту конкуренције одбацила је и све предложене структурне мере "Сунока", којима је била планирана и продаја једне од шест шећерана.

Власник МК групе Миодраг Костић изјавио је да због забране Комисије за заштиту конкуренције неће моћи да учествује на тендеру за куповину компаније "Хеленик шугар" из Грчке, која има две шећеране у Србији.

Костић је рекао да је пет месеци чекао дозволу за преузимање грчке компаније од српске Комисије, јер би након куповине "Хеленик шугара", његова компанија "Суноко" индиректно стекла 78 одсто удела у производњи шећера на српском тржишту.

"Имам информацију да је став Комисије негативан. Ако то буде и званичан став, бићемо административно спречени да учествујемо на тендеру у Грчкој", рекао је Костић.

Костић је навео да "није логично да домаћа антимонополска комисија не дозволи домаћој компанији да изађе на тендер за куповину стране компаније на другом тржишту".

Према његовим речима, Комисија за заштиту конкуренције би требало да као референтно тржиште МК Групе посматра не само простор Србије већ и тржиште ЕУ, где та компанија већ има два одсто удела и где извози највећи део производње.

Костић је рекао да његова компанија производи 250.000 тона шећера годишње, што је 50.000 тона више него што су домаће потребе и додао да око 40 одсто свог прихода остварује од извоза, који је прошле године износио око 300 милиона евра.

Како је истакао Костић, тржишни механизми не дозвољавају МК групи да злоупотреби монополски положај. 

Иначе, рок за подношење пријаве за куповину грчке компаније "Хеленик шугар" истиче крајем фебруара. На тендер се пријавило 11 компанија, од којих су, према Костићевим речима, немачки "Суд цукер" и "Суноко", у чијем саставу послују три шећеране у Ковачици, Пећинцима, Врбасу и Бачу, "најозбиљнији понуђачи".

На тржишту Србије Костићева компанија тренутно има око 50 одсто удела у производњи шећера, док "Хеленик шугар" има 28 процената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару