Читај ми!

Држава преузела железару

Влада Србије потписала уговор са америчком компанијом "Ју-Ес Стил" о преузимању смедеревске железаре за један долар. Држава ће у наредном периоду учинити све да нађе стратешког партнера и обезбеди будућност за ту фабрику, каже премијер Цветковић.

Премијер Мирко Цветковић потписао је са представницима америчке компаније "Ју-Ес Стил" уговор о откупу смедеревске железаре, којим је Влада Србије постала власник те компаније.

У име "Ју-Ес Стила", уговор је потписао потпредседник компаније за европско пословање Дејвид Линтур.

Цветковић је после потписивања уговора истакао да Влада нема намеру да буде власник и управљач железаре, већ да ће у наредном периоду учинити све да нађе стратешког партнера и обезбеди будућност за ту фабрику.

"Влада ће учинити максималне напоре да одржи производњу, нађе стратешког партнера и начина да након кризе, фабрика почне да послује са профитом, рекао је премијер.

Цветковић је нагласио да се на примеру смедеревске железаре у пуној мери показало колико је светска економска криза јака и колико утиче на Србију.

Он је указао и да је Влада закључила и да је опција преузимања железаре мање лоша од затварање те фабрике и додао да та мера има социјални каратер, јер чува радна места и брине о економији државе.

Премијер је рекао да ће данас бити одређен в. д. директора смедеревске железаре.

Према речима Цветковића, Влада Србије није имала право да преговора са потенцијалним стратешким партнерима док није постала власник, истакавши да има интересената из Украјине, Русије, па чак и са Далеког истока и изразио очекивање да ће, што је могуће пре, бити пронађен стратешки партнер.

Потпредседник "Ју-Ес Стила" рекао је да је компанија напорно радила како би унапредила пословање у Србији, али да је укупна економска криза довела до такве ситуације у којој се налази данас. Он је рекао да му је жао што одлази из Србије и истакао да ће та компанија пружити сву неопходну помоћ у периоду транзиције.

Прелиминарни разговори

Шеф владине Радне групе за смедеревску железару Душан Никезић није желео синоћ да обелодани са којим се потенцијалним купцима разговара, напомињући да су то тек прелиминарни разговори са неким компанијама у западној Европи и са азијског тржишта.

Влада Србије откупила је у петак смедеревску железару од компаније "Ју-Ес Стил" за симболичну цену од једног долара.

У наредних шест месеци покушаће да пронађе купца за железару, а уколико то не буде успела, из буџета ће годишње морати да се издваја 100 милиона евра за одржавање производње, процењује Никезић.

"Да Влада није прискочила у помоћ, губици у српској привреди били би два пута већи него губици у самој компанији у Смедереву", рекао је Никезић у емисији Упитник на РТС-у.

На питање да ли Влада има резервни план, уколико железари не нађе стратешког партнера ни за шест месеци, Никезић је рекао да ће држава наставити да подстиче производњу и смањује губитке. Никезић је најавио да ће Влада поставити нови менаџмент у железари, који ће бити изабран из редова професионалаца у струци, а не по партијској припадности.

Железара повезана са целом привредом

Министар економије Небојша Ћирић оценио је да је потез Владе био изнуђен, због опасности да дође до губитка радних места, не само у железари него и у читавој српској привреди.

"Не ради се само о 5.500 радника у смедеревској железари, већ о читавом металском комплексу, јер би гашење гиганта у Смедереву довело до повећања увоза металних производа за 30 одсто и поремећаја на тржишту, који би резултирао додатним отпуштањима", објаснио је Ћирић.

Министар економије подсетио је да су са железаром пословно повезани и "Железница Србије", Фабрика вагона у Краљеву, Индустрија мотора и трактора, Индустрија мотора "Раковица".

Одговарајући на питање одакле ће држава финанирати субвенције за железару, Ћирић је наговестио да ће се на нивоу владе разговарати о прерасподели субвенција у свим ресорима, како би се издвојила средства из буџета за железару за наставак производње, при чему није искључио могућност да се узму банкарски кредити за ту намену.

Председник Србије Борис Тадић рекао је јуче да будући стратешки партнер треба да испуни два услова - да има руду гвожђа и кокс који је потребан за производњу челика.

Влада Србије је од "Ју-Ес Стила" добила комплетна основна средства и нето обртна средства железаре у вредности око 100 милиона долара, а како је рекао премијер Мирко Цветковић, компанија нема задужења ни кредите код банака.

Министар економије Небојша Ћирић каже да ће држави после преузимања железаре остати део потраживања који ће као нови власник моћи да наплати и искористи за набавку сировина и обртних средстава.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару