Читај ми!

Индија, од блата до палата

Иако Индија има једну од најјачих економија света, многи становници те земље принуђени су да живе и раде на улици. Док свет спас из економске кризе очекује управо од земаља БРИКС-а, сиромашни грађани Индије кажу да се може бити срећан и без пуног новчаника.

Стручњаци тврде да ће свет од економске кризе спасавати земље БРИКС-а: Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.

Иако свака од њих има много сиромашних, на Светском економском форуму у Давосу потврдиле су спремност да помогну. Екипа РТС-а боравила је у Индији и проверавала како се живи у Западном Бенгалу.

На питање да ли осећају светску економску кризу, Индуси најчешће одмахују главом. Сиромашни кажу да су научили да буду срећни и без пуног новчаника.

Они имућнији, не пропуштају прилику да се похвале да живе у земљи која је Европској унији до сада помогла са два билиона долара.

Продавац Гориах Банерје каже да ради у посластичарници и да месечно зарађује око 3.000 рупија, што је око 60 долара. Како каже, то му је довољно за живот, јер цене нису високе.

У Калкути, која са околином има 15 милиона становника, због пренасељености многи живе на улици. Иако има доста сиромашних, али просјаке ћете ретко срести, јер тамо сви нешто раде и зарађују: продају храну, вуку рикше, уређују зеленило или сортирају отпад.

"Цене хране су доста ниске, јер имамо соптвену производњу. Продајемо је другим државама посредницима, па је зато она у Европи скупа. Недавно је поскупео бензин, али за разлику од Америке и Европе, ми светску кризу не осећамо толико", каже помоћник председника округа Солт Лејк Ситија Девашиш Ђана.

Највреднија кућа на свету од две милијарде долара налази се у Индији. Међу 10 најбогатијих људи на свету, четворица су Индуси. Стручњаци тврде да је тој азијској земљи у јачању економије помогло отворено тржиште за страни капитал.

Економиста Каушик Гош рекао је да запосленост расте захваљујући ИТ сектору. Према његовим речима, велике су могућности и за образоване младе људе, много више него пре пет година.

Око 70.000 младих ради у високотехнолошким компанијама у граду. После посла у одличним условима, најчешће одлазе у за нас, несвакидашње занатске радње под отвореним небом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару