Читај ми!

Држава да остане већински власник

Синдикат "Телекома" од државе захтева да остане већински власник у тој компанији. Где год су власници били странци, доказано је да су радници били социјално угрожени, било је преполовљавања броја запослених, смањена је зарада, тврде у синдикату.

Председник Синдиката "Телекома Србије" Мирослав Јоксимовић каже да синдикат од државе захтева да остане већински власник и да не продаје већински удео у тој телекомуникационој компанији.

"У целој југоисточној Европи где год су власници били странци, доказано је да су радници били социјално угрожени, да је било технолошког вишка, преполовљавања броја запослених, смањена зарада и строжијих критеријума за мање паре", рекао је Јоксимовић агенцији Бета.

Јоксимовић је истакао да ни претплатници нису имали користи од приватизација телекомуникационих компанија, јер су цене услуга порасле, а нису биле ништа квалитетније него у Србији.

Према његовим речима, синдикат није против мешовитог власнишва у "Телекому", јер је самим потписивањем уговора о подели бесплатних акција то прихваћено.

Јоксимовић је најавио да ће у понедељак имати преговоре са директором "Телекома" Бранком Радујком о изласку компаније на берзу, истичући да би то могло веома брзо да се уради.

"Могуће је то урадити до краја фебруара или почетка марта. Не бих волео да видим да се намерно отеже са тим нарочито због тога што ће бити избори у Србији. Не бих волео да се акције поделе баш пред изборе", рекао је Јоксимовић.

Јоксимовић је подсетио да ће грађани добити 15 одсто акција "Телекома", а садашњи и бивши запослени, према рачуниници Синдиката, добити 7,6 одсто акција, што значи да ће држава имати око 77 одсто акција Телекома.

Јоксимовић је истакао да оног тренутка када држава прода једну акцију "Телекома" на тржишту у синдикату сматрају да почиње да да важи споразум са државом о социјалном програму.

Тај споразум вредан преко 100 милиона евра са државом су потписали репрезентативни синдикати - Синдикат Телекома Србије и Јединствени синдикат Телекома.

"Тај програм подразумева и преквалификације, доквалификације стручно оспособљавање и све то мора да се понуди раднику пре него што га прогласе за технолошки вишак", рекао је председник Синдиката Телекома Србије.

Јоксимовић је рекао да "Телеком Србије" сада има око 9.000 радника, истичући да нема вишка радника, према извештају Сити групе која је била приватизациони саветник.

"Телеком је у реструктурурању од 2000. године. До сада је из компаније отишло око 5.000 радника по условима добровољног односа који су најбољи у југисточној Европи. То је поштено јер је Телеком имао огромну добити", рекао је он.

Јоксимовић је рекао да је у 2011. години из фирме отишло 600 људи, а примљено је 377 младих и школованих радника. 

"Због старосне структуре запослених требало би да буде расписан још један тендер за добровољни одлазак из компаније", рекао је Јоксимовић додајући да је просек старости у компаније око 38 година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару