Читај ми!

Заштитни зид против кризе

Већи фонд за помоћ презадуженим чланицама, ниже каматне стопе Европске централне банке и увођење еврообвезница, неки су од предлога директорке ММФ-а Кристин Лагард, за борбу против дужничке кризе. Да би ММФ помогао, државе треба да издвоје додатних 500 милијарди долара.

Извршна директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард изнела је низ предлога за борбу против дужничке кризе у еврозони, међу којима је већи фонд за помоћ презадуженим чланицама, ниже каматне стопе Европске централне банке и увођење еврообвезница.

Лагардова је у говору у немачком савету за иностране послове у Берлину такође затражила да државе за ММФ издвоје додатних 500 милијарди долара, услед тога што та организација покушава да помогне земље погођене кризом, пренела је агенција АФП.

У случају да политичари не ураде оно што је неопходно, челница ММФ-а упозорава да би свет могао да склизне у "ситуацију сличну оној из тридесетих година прошлог века", кад је владао изолационизам, што је резултовало Великом депресијом, а затим и светским ратом.

Она је похвалила то што је у еврозони већ постигнуто доста тога, али је додала да досад договорене мере "чине делове свеобухватног решења, али су то само делови".

Лагардова је истакла да кризом погођена зона евра мора да се фокусира на поновно остваривање привредног раста, као и ојачавање бране против ширења дужничких проблема и ближу политичку и економску сарадњу међу чланицама.

Извршна директорка ММФ-а је индиректно позвала ЕЦБ да ради подстицаја економског раста снизи каматне стопе, које су већ на рекордно ниском нивоу.

"С обзиром на нагли пад инфлације, додатно и правовремено лабављење монетарне политике би било од велике важности", истакла је Кристин Лагард.

"Потребан нам је већи заштитни зид. Без тога би земље попут Италије и Шпаније, које заправо нису у стању да враћају своје дугове, могле да постану несолвентне због неодрживо високих трошкова задуживања", изјавила је Лагардова.

Предложила је да средства која преостану у привременом Европском фонду за финансијску стабилност буду пребачена у стални фонд ЕСМ, који би требало да ступи на снагу средином године.

Кристин Лагард је такође навела да би "политички договор о увођењу заједничких обвезница допринео уверавању тржишта у будућу одрживост европске економске и монетарне уније".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару