Читај ми!

Може ли држава да плаћа дугове?

Отплата државних дугова за који месец можда проблематична. Неопходан резервни план Владе, упозоравају Народна банка Србије и стручњаци. У Министарству финансија тврде да је све под контролом и да се инвеститори враћају у Србију.

Више од 500 милијарди динара или милијарду и по дневно - толико држави ове године треба пара. Наиме, уз већ планирани мањак у државној каси од 152 милијарде динара, до краја године за отплату доспева 372 милијарде динара зајмова узетих од међународних и домаћих кредитора. То није много и неће бити проблема, тврде у Министарству финансија.

Државни секретар у Минсистарству финансија Вук Ђоковић каже да Србија располаже значајним буџетским резервама и да је потребно ново задуживање, ново финансирање само за оно што је републички дефицит.

"Старо задуживање јесу хартије од вредности, а пракса у последње три године показује да велике банке функционишу тако да када њима доспеју те паре, оне их пласирају у сличне хартије од вредности", каже Ђоковић.

Економиста Бошко Живковић каже да проблем може настати ако не буде било довољно новца за куповину тих хартија.

"У том случају се морају тражити нека друга решења. Вероватноћа да се то догоди није мала,  европско банкарство је у озбиљним проблемима", каже Живковић.

Уз недовољан раст привреде и финансијске проблеме европских земаља, и у НБС упозоравају да би враћање дугова могло да буде доведено у питање.

"Мислим да је у питању врло озбиљан проблем и надам се да Министарство финансија активно ради на одрживим стратегијама које би биле алтернативне постојећем плану за 2012. годину",  каже гувернер Дејан Шошкић.

Према његовим речима, смањивање расхода и повећање прихода су алтернативе.

Вук Ђоковић је категоричан да се инвеститори враћају у Србију и да оно што причају зли језици није тачно.

На апел Народне банке Влади да се потруди да се настави аранжман са ММФ-ом, пре свега због цене кредита и поруке која се шаље инвеститорима, у Министарству финансија кажу да аранжман није ни прекинут, а да је до застоја дошло због неслагања око задуживања и гаранција за кредите.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару