Читај ми!

Помоћ привреди и пољопривреди

Влада Србије усвојила пакет мера помоћи пољопривреди и привреди, како би се ублажиле последице другог таласа кризе. Најавеће субвенције аграру 10,8 милијарди динара, док је за привреду планирано 6,8 милијарди динара.

Како би се ублажиле последице другог таласа кризе, Влада Србије усвојила је пакет мера помоћи пољопривреди и привреди. Подстицаји аграру износе 10,8 милијарди динара, а привреди 6,8 милијарди динара - ако се рачуна и помоћ индустрији вагона, која ће бити усвојена следеће недеље.

Субвенције у пољопривреди делиће се кроз три програма - за подстицај пољопривредне производње кроз регресирање репроматеријала за ратарску и повртарски производњу и премије за млеко биће издвојено 6,5 милијарди динара, а за унапређење генетског материјала у сточарству и за структурне подстицаје 2,5 милијарди.

За усавршавање стручњака и примену модерних технологија биће издвојено 1,8 милијарди динара.

"Пољопривреда је један од ослонаца привредног развоја Србије о чему говори податак да је од јануара до септембра прошле године извоз пољопривредно-прехрамбених производа био 1,95 милијарди долара, што је 34 одсто више него у истом периоду претходне године", каже директор Владине Канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић.

И поред рестриктивног буџета и неопходне штедње, помоћ добија и привреда.

Ове године, нема субвенционисаних кредита за ликвидност и инвестиције, али је ту пакет кредитне подршке преко Фонда за развој од 2,5 милијарди динара, као и програм мера за ублажавање негативних ефеката светске економске кризе.

Осим тога, 600 милиона динара помоћи намењено је фабрикама које производе камионе, аутобусе, тракторе, а милијарду динара вагоноградњи.

У развој туризма кроз субвенције биће уложено 2,7 милијарди динара. Егзит, Гуча, Стара планина, Палић можда добију нови сјај.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић најавио да ће следеће недеље бити усвојена уредба за реализацију средстава за подстицај страних и домаћих инвеститора у вредности од око пет милијарди динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару