Читај ми!

Од камате до рекордног дуга

Имена свих пореских дужника ускоро ће бити објављена, најавио директор Пореске управе Драгутин Радосављевић. Највећи део дуга чине камате, а једино решење за овакву ситуацију су пореске реформе, оцењују економисти.

Јавности ће ускоро бити позната имена свих пореских дужника, а не само највећих, најавио је гостујући у емисији Око економије директор Пореске управе Драгутин Радосављевић.

Објашњава да нико није склоњен са списка највећих дужника и демантује све спекулације о корупцији, а свима који сматрају да су се због пропуста нашли на списку дужника, поручује да се јаве и доставе доказе о томе.

Радосављевић верује да ће укупан дуг за порез, који у Србији износи 230 милијарди динара, бити наплаћен.

"Када се стечајни поступак оконча, продајом имовине држава ће наплатити своје. Исто важи и за фирме које су у процесу приватизације", каже директор Пореске управе.

Проблем у Србији је, објашњава, што је фирму могуће регистровати за 250 евра, а да власник притом не гарантује нити својом нити имовином особа које су његови јемци. Дугови се увећавају највише растом камата.

Да су највећи део укупног пореског дуга у Србији камате, слаже се и стручњак за порез Саша Радуловић.

Радуловић сматра да је објављивање списка дужника добар потез државе, али каже да треба испитати и ко је све са тог списка свесно кршио закон.

Радуловић каже да би пореска реформа, односно смањење намета на рад, било добро решење које би поспешило наплату пореза.

Власник фирме "Фудленд" Васа Лекић залаже се за пореску реформу, али и за објављивање списка свих дужника. Тек када сви дужници буду познати јавности, онда ће се стећи права слика о дуговањима и њиховим узроцима.

"Очекујем да смо пред законом сви исти - ако ја плаћам све, онда морају и други", каже Лекић, који напомиње да би пореска полиција морала да буде ефикаснија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару