Читај ми!

"Костолац" повећава производњу струје

Термоелектрана "Костолац" ће повећати производњу струје за милијарду киловат сати годишње реализацијом прве фазе пројекта са Кинезима, рекао министар Милутин Мркоњић.

Министар за инфраструктуру и енергетику Србије Милутин Мркоњић изјавио је да ће Термоелектрана "Костолац" повећати производњу струје за милијарду киловат сати годишње реализацијом прве фазе пројекта са Кинезима.

Како се наводи у саопштењу Термоелектрана и копова (ТЕ-КО) "Костолац", Мркоњић је приликом посете том предузећу рекао да ће се прави ефекти улагања са кинеским парнтерима видети тек након изградње новог блока термоелектране.

Уговор о кинеском кредиту за реализацију прве фазе пројекта потписан је 29. децембра 2011. године. Друга фаза би требало да обухвати изградњу новог блока у термоелектрани снаге око 350 мегавата и проширење угљенокопа.

Директор ТЕ-КО "Костолац" Драган Јовановић рекао је да ће након потписивања уговора о реализацији прве фазе за ревитализацију Термоелектране "Костолац Б", укупне вредности 344,6 милиона долара, радови почети одмах.

Уговором је предвиђено да испоруке кинеске стране износе 53 одсто вредности пројекта, док би се 47 одсто радова, вредности од 161,4 милиона долара, реализовало на бази ангажовања српских компанија, рекао је он.

Јовановић је истакао да је завршетак пројекта планиран у року од 30 месеци и подразумева обнову блокова Б1 и Б2, изградњу система за одсумпоравање димних гасова у ТЕ "Костолац Б" и инфраструктурних објеката, дела пруге и пристаништа на Дунаву.

Предузеће ТЕ-КО "Костолац" произвело је у прошлој години 9,2 милиона тона угља и 6,2 милијарде киловат сати струје.

Министар за инфраструктуру и енергетику Србије Милутин Мркоњић истакао је да је српска енергетика одлично радила у протеклој години и додао да је Електропривреда Србије (ЕПС) у 2011. години произвела рекордних 36 милијарди киловат сати струје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару