Читај ми!

Стабилизација цена преко Робних резерви

Државне гаранције у вредности 300 милиона евра омогућиће Републичким робним резервама задуживање код банака, како би постале нови инструмент аграрне политике, каже министар пољопривреде и трговине Србије Душан Петровић.

Републичке робне резерве располагаће у 2012. години са 300 милиона евра државних гаранција које ће им омогућити задуживање код банака, како би постале нови инструмент аграрне политике, каже министар пољопривреде и трговине Србије Душан Петровић. 

"Робне резерве успеле су да се у 2011. ослободе дугова од 150 милиона евра и у овом тренутку су кредитно способне", рекао је Петровић агенцији Бета.

Петровић је рекао да ће нови модел деловања Робних резерви бити утврђен до краја јанаура.

Како је објаснио, идеја је да се преко Робних резерви покуша снижавање трошкова пољопривредне производње, што би требало да се покаже већ у пролећној сетви.

"Робне резерве ће, истовремено, бити снажан инструмент који ће да изврши стабилизацију и предвидивост цена финалних производа у прехрамбеној индустрији", рекао је министар Петровић.

Петровић је истакао да ће Робне резерве, уз повећани аграрни буџет, у 2012. години постати нови инструмент којим ће се "створити могућност да сељаци више зараде него у 2011, као и да се омогући стабилност домаћег тржишта".

Министар пољопривреде рекао je и да се тренутно о кредитном потенцијалу Робних резерви води дебата са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Петровић сматра да новац који је намењен за Робне резерве не може да дестабилизује макроекономску прилику и да су државне гаранције за Робне резерве "оправдана мера".

Према његовим речима, тај новац ће омогућити стабилизацију тржишта било кроз импуте пољопривредницима за гориво, вештачко ђубриво и семе, било као начин да се изврши стабилизација цена финалних производа од житарица до меса, уља и шећера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару