Читај ми!

Прогноза раста остаје иста

Нема основа да се снижава прогноза раста, рекао премијер Мирко Цветковић. Премијер очекује да ће решавање кризе у еврозони допринети побољшању економске ситуације у Србији.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да нема основа да се пројекција привредног раста Србије за 2012. годину даље снижава са прогнозираних 1,5 одсто и изразио очекивање да ће са решавањем кризе у еврозони и утицај економске кризе у Србији почети да јењава.

"Ми смо више него преполовили очекивања за 2012. у односу на прогнозе од пре годину дана, због тога мислим да у овом тренутку нема основа да вршимо даљу редукцију, иако су сасвим легитимна размишљања да можда неће бити ни толико, али за мене су подједнако легитимна размишљања да ће можда бити више", истакао је Цветковић у интервјуу Танјугу.

Премијер очекује да ће решавање кризе у вези са заједничком валутом ЕУ бити позитиван сигнал и да ће допринети побољшању економске ситуације у западној Европи, а последично и у Србији.

"Видећемо за два до три месеца каква је ситуација. Ако је потребно да се улази са неким новим мерама, ми ћемо их предузети, али ја се ипак надам да ће криза полако почети да јењава", навео је Цветковић.

Према премијеровим речима, Влада је прогнозе за наредну годину радила на основу сазнања од пре месец-два дана, "али се ситуација на тржиштима мења и кроз два месеца може бити другачија, односно погоршана, тако да када би неко сада правио прогнозе, оне би можда биле конзервативније, али може се десити и да буде боље".

"Због тога ја мислим да ми можемо да имамо пуно поверења у оно што смо прогнозирали, да ће се то и остварити", нагласио је премијер.

Цветковић је истакао да би криза из земаља еврозоне у Србију могла да се прелије путем два главна канала - смањењем страних директних инвестиција и смањивањем извоза из наше земље, због смањене тражње на тржиштима тих земаља.

"Тај канал директних страних инвестиција може бити угрожен уколико у тим земљама буде велика криза и онда ти инвеститори буду у локалним проблемима, па одлуче да одложе нека своја улагања", прецизирао је премијер.

Наставак прилива страних инвестиција 

Он је указао да је у погледу привлачења инвеститора протекла година била прилично успешна за Србију, са око две милијарде долара страних директних инвестиција, "што је сума која је огромна у односу на оно што је постигнуто у другим земљама, и ефекти тих инвестиција ће у већој мери бити видљиви у следећој години".

"За 2012. годину предвиђам наставак прилива страних инвестиција и верујем да ћемо остварити резултат најмање на нивоу протекле године, а надам се и нешто мало више", рекао је Цветковић истичући да се то већ сада може рећи на основу неких улагања која су у плану и разговора са инвеститорима.

"Ми имамо још неколико великих инвеститора који улазе, они обично не воле да им се имена помињу, али ради се о светским именима и мислим са сигурношћу да ће они отпочети инвестиције ове године", истакао је Цветковић.

Премијер је навео и да стотине милиона долара страних инвестиција месечно улази у Србију путем ситнијих трансакција, које показују да је створена "једна критична маса места атрактивних за инвестирање и да се те инвестиције практично настављају".

Говорећи о другом могућем каналу утицаја економске кризе, Цветковић је нагласио да је то питање сужавања иностраних тржишта, "пошто наш развој сада у највећој мери мора да буде базиран на извозно оријентисаној привреди, а извоз то значи да ви зависите од екстерних тржишта".

"Ако та екстерна тржишта, због кризе која се тамо појављује, буду смањена, онда ћете имати на њима већу конкуренцију и мању могућност да баш ви будете ти који ће бити успешни у продаји своје робе", рекао је премијер.

Подсетивши да је у последње две до три године Србија имала изражен раст извоза, Цветковић је указао да је то и подржавало досадашњи наш позитивни раст. "Ако би се тај тренд наставио у наредној години, ја сам велики оптимиста у погледу ефеката резултата наше привреде", додао је он.

"Уколико, пак, дође до контракције тих тржишта и немогућности да пласирамо нашу робу у мери у којој бисмо то желели, онда ће практично то негативно деловати и на наш сектор производње јер неће имати тржиште и самим тим ће се смањити производња", објаснио је премијер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару