Читај ми!

Нови мостови, путеви, али и дугови

Србија прошлу годину завршила са четири велика моста, радовима на Коридору 10, који се одвијају добрим темпом, али и задужењем од четири милијарде евра за путну инфраструктуру.

Планови за изградњу инфраструктурних пројеката за 2012. годину су велики. Економисти, међутим, упозоравају да је потребан већи опрез при задуживању.

Иако је обећано да ће цео Коридор 10 бити завршен до краја 2012, извесно је да ће рок бити продужен за три године. Пошто није било пројеката, земља није била откупљена од власника, а тендери су каснили.

"Ми данас можемо говорити о прецизним роковима. Оно раније била је припрема, па смо ту мало и промашивали рокове. Ја сам намерно давао рокове да би стигли нешто да завршимо. Наредна Влада има годину до две да заврши Коридор 10. То је онда велики успех да се све заврши за пет година", каже министар за инфраструктру и енергетику Милутин Мркоњић.

У 2011. години завршена су четири моста. Мост код Бешке, дуг готово два километра, најдужи је на Дунаву, мост преко Аде дуг око километар и мост код Обреновца од 600 метара. Београдска Газела потпуно је обновљена.

"Ја мислим да у задњих 30-40 година земља Србија и град Београд нису имали више изграђених и санираних мостова, колико је било у ове задње две три године", каже Милутин Игњатовић из Института ЦИП.

Економисти, међутим, упозоравају да је узимање кредита за инфрастуктуру у ствари увоз новца, а давање послова страним компанијама извоз. Укупно задужење за инфраструктурне пројекте је око четири милијарде евра.

"Ако изградњу не искористимо да више увећамо бруто домаћи производ, имаћемо два пута проблем. Један пут што увећавамо наш увоз уз потребу да се задужујемо, а други пут што ћемо то задужење морати да вратимо са каматом", сматра економиста Милан Ковачевић.

Од четири уложене милијарде, чак 700 милиона евра отишло је на откуп земље, која је највише кочила радове. Новац је издвојен из буџета.

У 2012. години очекује се завршетак два крака Коридора 10, према Македонији и Бугарској, радови на мосту од Борче до Земуна и тражење новца за Коридора 11 од Београда до Чачка.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару