Читај ми!

Најбогатији највише дугују

Пореска служба ће убудуће сваког месеца објављивати списак од 100 највећих дужника, на којем ће се наћи познати бизнисмени, естрадне личности, политичари и спортисти, јавна предузећа. Из Пореске управе поручују да такав потез има превентивну улогу у плаћању пореза, али је и показатељ да нема заштићених.

Имена највећих пореских дужника од ове године више нису службена тајна. Изменом закона о пореском поступку и пореској администрацији имена неславних сто објављиваће се на сајту пореске службе и у медијима.

Предузећа и грађани по основи пореза држави дугују више од 700 милијарди динара, од чега половину дугује управо група од 100 најзадуженијих.

Директор Пореске управе Драгутин Радосављевић каже да је реч о великим привредним друштвима, па надаље и да нико неће бити поштеђен и слоњен са тог списка, који ће бити поуздан и тачан.

"Циљ свега тога је да убудуће спречимо да код грађана и привредних субјеката који размишљају о утаји пореза ово буде једна од мера која ће спречити такву врсту пореске евазије", рекао је Радосављевић.

Међу највећим дужницима на списку ће се наћи познати бизнисмени и естрадне личности, политичари и спортисти, али и јавна и комунална предузећа. Код физичких лица откриће име и презиме и висину дуга, а код правних назив предузећа или институције, име власника и дуговање.

Економиста Мирослав Здравковић каже да ће се на основу тог списка тачно знати ко су главни извори неликвидности у Србији и онда се могу и одредити мере којим би се побољшала наплата пореских прихода.

"Разбићемо илузије да нису толика дуговања последица махом сиромашног дела становништва управо супротно, они који могу да буду у позицији кажу нећу да платим", рекао је Здравковић. 

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић објашњава да је закон којим су се штитили дужници потупно непотребан, јер, да би неки документ био под ознаком службене тајне, мора да постоји неки легитиман интерес за то што, како каже, у овом случају не постоји.

Шабић каже да не види који је био резон да се годинама прикривају највећи дужници и да није било никакве потребе да се мења закон "да би то сад почели да радимо".

"Интересанто је како се код нас све претвори у нешто бизарно. Сада се више говори о дужницима типа певачица и фудбалера, уместо да инсистирамо на оним великим фирмама које су неизвршавањем законом прописаних обавеза угорзиле права многих људи и које, заправо, никад није ни требало штитити од јавности", рекао је Шабић.

Дуговања великих приватних и јавних предузећа стара су и по неколико година.

За порезе и доприносе дугује се око 370 милијарди динара, а само према ПИО фонду, дуговања су више од 200 милијарди динара. Међу великим дужницима су и предузећа у приватизацији и стечају над којима је забрањена принудна наплата.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару