Читај ми!

Рекордна производња струје

Више од 36 милијарди киловат сати струје произведено у 2011. години, чиме је изједначен резултат из 2009. године када је остварен рекорд у историји српске електропривреде. Производња у термоелектранама достигла је 26,5 милијарди киловат-сати, што до сада није остварено, саопштава ЕПС.

Електропривреда Србије саопштила је да је у 2011. произвела више од 36 милијарди киловат-сати електричне енергије, чиме је изједначен резултат из 2009. године када је остварена највећа производња у 118 година дугој историји српске електропривреде.

"Тај производни резултат има много већу тежину, јер су у 2011. години хидроелектране због вишемесечне суше дале 1,9 милијарди киловат-сати мање него рекордне 2009. године",  истакнуто је у саопштењу.

Мањак енергије из хироелектрана купци нису осетили, јер су, како наводе из ЕПС-а, вишегодишња улагања у производне капацитете доказала оправданост, о чему сведоче и рекордне производње у Рударском басену "Колубара", термоелектранама "Никола Тесла" и "Костолац".

У односу на електроенергетски биланс за 2011. годину, који је ЕПС остварио пре десет дана, производња је већа за 3,1 одсто, односно за 1,1 милијарду киловат-сати.

"Производња у термоелектранама којима управља ЕПС достигла је готово 26,5 милијарди киловат-сати, што никада до сада није остварено", наводи се саопштењу.

У односу на претходни рекорд производња у термоелектранама је већа за око 1,5 милијарди киловат-сати, а у односу на 2010. годину је већа за 3,3 милијарде киловат-сати, односно за 14,7 одсто. 

Снабдевање купаца 31. децембра било је редовно, без проблема и у ЕПС-у очекују да се то наставити и у наредном периоду. 

"Увоз електричне енергије који је у новембру и децембру био на високом нивоу, због мање киловат-сати из хидроелектрана и високе потрошње, већ од данас, 1. јануара, биће више него преполовљен", оцењено је на Производно-техничком колегијуму ЕПС-а.

Из ЕПС-а подсећају да капацитети, који су постигли рекордну производњу струје у 2011, раде већ 25 до 30 година и да су улагања у њих у последњој деценији, већа од милијарде евра, подигла снагу машина и њихову енергетску ефикасност, али и унапредила заштиту животне средине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару