Читај ми!

Споро решавање пријава ДРИ

Све пријаве Државне ревизорске институције процесуиране су и ниједна није одбачена, али та питања се споро решавају, рекао за РТС државни ревизор Радослав Сретеновић. "Путеви Србије" и град Ниш оспоравају извештај ДРИ.

Државни ревизор Радослав Сретеновић изјавио је да су све пријаве Државне ревизорске институције (ДРИ) процесуиране и да ниједна није одбачена, али да се та питања споро решавају, иако је скоро три године прошло од објављивања првог извештаја ДРИ.

Сретеновић је, гостујући на РТС-у, рекао да је ДРИ урадио све што је у његовој надлежности и поднео захтеве и одговарајућу документацију надлежним органима и да су "сви процеси против преузимања одговорности од стране суда у току".

Подсетивши да је ДРИ јуче представио свој трећи извештај - о ревизији Нацрта закона о завршном рачуну буџета за 2010. годину, Сретеновић је рекао да је још приликом првог објављивања извештаја о завршном рачуну поднето 19 прекршајних пријава против бивших и актуелних министара у том периоду када је обављена ревизија и када су "биле две владе".

"Од тих 19 прекршајних пријава ДРИ је добио шест пресуда од којих су пет осуђујуће. Једна пресуда је ослобађајућа на коју је ДРИ уложио жалбу, а по тој жалби је одлучивао и Виши прекршајни суд", рекао је Сретеновић.

"Имамо и шест пресуда које нису правоснажне на које је неко од одговорних лица уложио жалбе", рекао је Сретеновић. Он је приметио да се споро решавају та питања и да је процесуирање тих пријава оспорено, јер, како је рекао, "скоро је три године прошло од извештаја ДРИ да још нису завршене пријаве".

Државна ревизорска институција поднела је три кривичне пријаве – против предузећа "Железнице Србије", "Путеви Србије" и "Медијане" у Нишу, рекао је Сретеновић јуче на конференцији за новинаре.

Сретеновић је рекао да је ДРИ упутио Скупштини и надлежним одборима и Министарству правде предлог за измену појединих законских прописа, јер поједини прекршаји по закону застаревају.

"Путеви Србије" и град Ниш оспоравају извештај

Јавно предузеће "Путеви Србије" саопштило је да вишемилионски динарски износ наводно неуплаћеног прихода од путарине, који је предмет кривичне пријаве ДРИ, "није приход од наплате путарине приликом проласка кроз наплатне станице, већ се односи на укупну вредност путарине коју учесници у саобраћају нису платили".

Они су уместо тога попунили образац изјаве о одбијању плаћања путарине, а све у циљу да накнадно плате путарину, наведено је у саопштењу достављеном Танјугу.

Градоначелник Ниша Милош Симоновић оспорио је извештај о ревизији завршног рачуна буџета града за 2010. годину, рекавши да ревизори нису прихватили мишљење надлежних министарстава које су за град била обавезна.

Најважније примедбе ДРИ односе се на изостајање плана јавне набавке за реконструкцију Хале "Чаир" и на потписивање уговора са авио компанијама "Винд џет" и Монтенегро ерлајнз".

Симоновић и начелница Управе за финансије Снежана Јовановић су рекли да плана јавне набавке за халу није било, јер је она рађена по фазама, а град по закону није био обавезан на спровођење јавне набавке у погледу уговора са авио компанијама.

Реагујући на извештај ДРИ, према коме је у нишком ЈКП "Медијана" проневерено 45 тона дизел горива, директор тог предузећа Драган Радисављевић је саопштио да су злоупотребе у том предузећу откривене пре почетка контроле ДРИ и да су још тада су предузете дисциплинске мере.

Контрола је показала да је "Медијана" пословала и водила евиденције у складу са прописима, а у поступку контроле уочени су и одређени, углавном мањи недостаци, који су унети у завршни извештај ДРИ и на чијем отклањању то предузеће већ ради.

Одмах по сазнању о злоупотребама, пословодство предузећа је предузело све дисциплинске мере против одговорних појединаца, о детаљима информисало и надлежно Тужилаштво, навео је Радисављевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару