Читај ми!

Влада ограничава марже на храну?

Цене основних животних намирница могле би да буду ниже за 10 одсто, јер ће Влада Србије, највероватније на последњој овогодишњој седници, ограничити марже на те производе на 10 одсто, сазнаје РТС. Удружења потрошача то поздрављају, а послодавци негодују.

Влада Србије ће, највероватније на последњој овогодишњој седници ограничити марже на основне животне намирнице на 10 одсто, сазнаје РТС. За толико би могле да буду ниже и цене неких производа. Удружења потрошача то поздрављају, а послодавци негодују.

Пут од произвођача до трговачког рафа је дуг, а у Србији и скуп. Други удар кризе тера државу да се обрачуна са високим маржама, и то онима на основне животне намирнице, које у просеку износе 23 одсто.

Некадашњи министар за економске односе Милорад Унковић рекао је да ако се марже преполове на 10 одсто, то би могло да спусти цене у Србији за 10 одсто, уз услов да се сви субјекти понашају према одлуци.

У том случају килограм свињског меса уместо 450 динара коштао би 400 динара. Литар дуготрајног млеко, које сада кошта око 90 динара, коштао би 11 динара мање, а шећер би, уместо 98, био 88 динара.

Са тим се не слажу послодавци, јер ће, кажу, трговински ланци бити на губитку.

Драгољуб Рајић из Уније послодаваца каже да је проблем што је држава узела бруто марже, а није гледала профитне стопе компанија, а како каже, сви профити компанија били између 0,5 и 4 одсто, а неке велике компаније забележиле су губитке.

Европски трговински ланци, међутим, послују са веома ниским маржама, и то са успехом. Добар пример је француски "Керфур", који са маржом од 0,5 одсто има годишњи обрт од 122 милијарде долара.

"Свуда у Европи праксе су да марже основних животних намирница не прелази 10 посто, задњи пример у РС лимитирања маржи дао је добре резултате", рекао је председник Националне организације потрошача Горан Паповић.

Према његовим речима, ако трговци сами нису направили трговински кодекс, а зарађују огромне паре, држава мора да стане на пут самовољи и бахатости трговаца.

Србија није рекордер само по високим ценама хране. Познато је и да је гардероба европских и светских брендова код нас увек била скупља него у другим земљама.

Примера ради, хаљина једног европског бренда у Србији је чак дупло скупља него у радњи друге европске земље. Да ствар буде још гора, и у једној и у другој земљи већ је снижена 50 одсто.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару