Читај ми!

Банкари порезници тек од јуна

Банке ће, уз финансијску накнаду, тек од јуна контролисати наплату пореза и доприноса, уколико скупштина усвоји предлог Владе. Дуг послодаваца за порез на зараде и доприносе достиже 317 милијарди динара.

Да ли послодавци редовно уплаћују дажбине држави, банке ће, уколико буде усвојен предлог измена Закона о пореском поступку, контролисати од тек јуна. Раније је најављивано да ће та пракса почети у јануару, а рок је потом померен за март како би банке могле да се прилагоде новим прописима.

Најављено је и да ће се, уз финансијску накнаду, у контролу наплате пореза и доприноса банке укључивати добровољно. Тај амандман Одбор за финансије требало би да поднесе данас.

На главни аргумент банкара - да контрола наплате пореза и доприноса није посао приватних банака, већ државних институција, порезници одговарају да је контрола и даље у рукама Пореске управе.

Међутим, после укидања СДК-а, Управа не може ефикасно да реагује када послодавац не плати обавезе, јер увид у платни промет имају банке.

Директор Пореске управе Драгутин Радосављевић каже да ће банке само спречити ову појаву, а пореско ће урадити софтвер и свим банкама, којих има 33, понудити логистику да овај посао ваљано воде.

То би значило да послодавцу који није платио порезе и доприносе банка блокира и исплату плата за раднике.

Банкари сматрају да то за њих не би био послован потез. За решење да се банке у тај посао ипак добровољно укључују, у Пореској управи, која је иницирала закон, немају разумевања.

"Немате закон који даје могућност избора, добровољности. Ако немате санкцију, јасно одређену форму тог члана, онда немате ни пропис", каже Радосављевић.

Финансијска корист за банке

Послодавце посебно брине најава да би банке од додатног посла имале финансијску корист.

"Кад би то наплаћивале постоје само две адресе, једно је буџет, друго послодавци, обично се то сломи на послодавцима. Никако не бисмо добровољно прихватили да плаћамо контролу самих себе", каже Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије.

У овом тренутку, дуг послодаваца држави за порез на зараде и доприносе достиже 317 милијарди динара.

Готово две трећине тог новца требало би да иду у пензијски фонд. Синдикати сматрају да ће, ако се тако настави, идуће године још једно повезивање стажа радницима о трошку државе бити неминовно.

Председник Савеза самосталних синдиката Љубисав Орбовић каже да је очито да држава гледа кроз прсте онима који то не раде и даје могућност некима да и наредних месеци не испуњавају своје обавезе.

Да ли ће, и на који начин, измене Закона о пореском поступку унети већу финансијску дисциплину, требало би да се зна до краја недеље. Осим Владе и Одбора за финансије, на тај закон амандмане је поднело и 35 посланика.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару