Читај ми!

Грозница празничне куповине

У британским тржним центрима и продавницама почеле су распродаје. Купци су стигли до продавница и још пре отварања гурали су се у редовима да би искористили највеће годишње снижење цена. Више троше странци, него Британци.

Сваке године, дан после Божића у британским тржним центрима, робним кућама и продавницама иста слика - почеле су распродаје. 

Купцима који стану у ред и неколико сати пре њиховог отварања циљ је да први дођу до робе чија је цена снижена и до 80 одсто!

Ни штрајк особља подземне железнице, главног превозног средства у Лондону, није омео почетак распродаје. Купци су стигли до продавница и још пре отварања гурају се у редовима да би искористили највеће годишње снижење цена.

Особље задужено за безбедност обично има проблема да сачува ред, али трговци се радују: првог радног дана после Божића обично се у њихове касе слију десетине милиона фунти. Данас очекују 50 милиона.

У Лондону су неки чекали два сата, јер су једва дочекали распродају да би навалили и покуповали све што могу.

Трговци сматрају да су распродаје најпривлачније женама, па их промовишу и под слоганом: "немојте рећи колико сте потрошиле, него колико сте уштеделе".

Пре неколико година су у једној робној кући купцима мерили откуцаје срца и утврдили да се жене толико узбуде кад на снижењу нађу хаљину са потписом славног креатора да им се број откуцаја увећа до 120!

"Трговци се надају да је ово врло добар почетак и да ће цела недеља бити таква. Добар промет нам је неопходан, пошто је година била тешка", каже Џејс Тирел из Удружења трговаца Оксфорд, Бонд и Риџент стрита.

Примећено је, да више троше странци, него Британци.

"Док у Великој Британији страхујемо од рецесије, овде можемо да видимо много Кинеза који нису у шкрипцу као ми", каже Сју Вест из Робне куће "Селфриџис".

Трговина, која у британском бруто домаћем производу учествује са безмало десет одсто, највише трпи због економске кризе.

Неколико великих трговинских ланаца је пропало, јер купци нерадо троше. Велика Британија је морала да препусти место шесте највеће светске економије Бразилу.

Аналитичари сматрају да је то део великих промена у свету, које, између осталог, карактерише напредак азијских и заостатак европских економија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару