Читај ми!

У потрази за стратешким партнером

Влада Србије тражи стратешког партнера, који ће финансирати производњу нафте и гаса из уљних шкриљаца у алексиначком крају и очекује да ће тај посао оживети привреду целе земље. Тендер ће бити расписан на пролеће или почетком лета.

Источна Србија, околина Врања а посебно алексиначки крај, имају могућности за производњу нафте и гаса из уљних шкриљаца. Више страних и домаћих инвеститора обавестило је надлежна министарства да жели тај посао.

У Влади тврде да ће стратешког партнера тражити на тендеру који ће расписати на пролеће или почетком лета, а у Алексиначким рудницима да ће елаборат о резервама завршити до средине јануара.

Алексиначки рудници, који су у склопу јавног предузећа Ресавица, затворени су после несреће 1989. године, када је погинуло 90 рудара. Истраживања о уљним шкриљцима, међутим, актуелна су већ неколико година.

"Тренутно се ради елаборат о резервама уљних шкриљаца у Алексиначком угљеном басену и очекујемо да ће бити готов до половине јануара и практично биће усвојен пред државном комисијом", каже директор Сектора за развој Рудника "Ресавица" Миодраг Денић.

"Мислим да је реално да тендерска докуметација буде готова до маја или јуна идуће године и да се после тога распише тендер за избор стратешког партнера", каже Златко Драгосављевић из Министарства животне средине, рударства и просторног планирања.

Нафта из шкриљаца, рентабилан посао

У Влади кажу да ће тражити стратешког партнера који ће финансирати читав посао са најсавременијом еколошком технологијом. Уверени су и да ће тај посао оживети привреду не само тог сиромашног краја већ и читаве земље.

"Ми имамо преко 7.000 незапослених грађана у Алексинцу. Пројекат би запослио 1.500 до 2.000 радника. Овај пројекат би вредео милијарду евра и запослио на десетине компанија које би радиле на том послу", каже Драгосављевић.

И стручњаци потврђују да је то уносан посао на који свет рачуна.

"До 2030. требало би да се удесетостручи производња нафте из уљних шкриљаца што значи да резерве уљних шкриљаца у свим земљама које се баве истраживањем могу да постану озбиљан енергетски ресурс", каже професор Рударско-геолошког факултета у Београду Војин Чокорило.

Између 10 и 30 одсто укупних количина нафте може добити из уљних шкриљаца, у зависности од земље, наводи Чокорило.

САД добија 40 одсто гаса из шкриљаца, а на комерцијалним основама производњу нафте и из тог ресурса развијају Кина, Бразил и Естонија.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару