Читај ми!

За привредне преступе и кривичне пријаве

Комисија за хартије од вредности ће захваљујући изменама Закона о тржишту капитала убудуће, поред подношења прекршајних пријава и пријава за привредни преступ, моћи да поднесе и кривичне пријаве, рекао председник Комисије за хартије од вредности Зоран Ћировић.

Нова правила пословања на тржишту капитала смањиће манипулације и злоупотребе, а за све оне који прекрше прописе предвиђене су високе новчане и казне затвора до осам година, рекао је председник Комисије за хартије од вредности Зоран Ћировић.

Комисија је, рекао је Ћировић, захваљујући изменама Закона о тржишту капитала добила шира овлашћења, па убудуће, поред подношења прекршајних пријава и пријава за привредни преступ, може да поднесе и кривичне пријаве.

Први пут ће бити уведен институт кривичног дела за необјављивање инсајдерских информација, за тржишне манипулације и за неовлашћено пружање инвестиционих услуга.

Ћировић је подсетио да је Комисија усвојила и 18 правилника, ради дефинисања прецизне процедуре и онемогућавања злоупотреба и манипулација.

"Сви ти правилници треба да додатно помогну да закон буде спровођен и да помогну стварању фер, ефикасног и транспарентног тржишта", рекао је Ћировић у интервјуу Танјугу.

Од 3. децембра почела је примена 17 правилника. Последњи у низу правилника ће почети да се примењује после објављивања у Службеном гласнику.

"Нови закон ојачава овлашћења Комисије за хартије од вредности, поготово у сфери контроле и надзора и ми смо то додатно нашим правилницима регулисали. То је за тржиште важно јер пружа додатну заштиту инвеститорима", указао је Ћировић.

"У питању су одређени пословни процеси у компанијама, било да се ради о некој значајној промени основног капитала, именовању чланова одбора, о неликвидности главних дужника, о патентима, важним судским споровима. Има преко 30 ситуација, које су предвиђене Правилником и у свим издавалац има обавезу да извести, објави и јавност упозна са тим", објаснио је Ћировић.

Ћировић је подсетио да је уређено и да друге информације које се посредно или непосредно тичу предузећа, а објављују их друге институције, Републички завод за статистику, Влада, рејтинг агенције, или извештаји о процени кредитног бонитета и слично, такође буду стављене на увид јавности.

Предвиђени су и изузеци, када објављивање није неопходно, а то су углавном ситуације када су у току неки важни преговори, објаснио је Ћировић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару