Дијаспора и медији

Улога медија из дијаспоре важна за побољшање српског имиџа, главна је порука треће конференције тих медија у Београду. У 25 држава света српску дијаспору информише више од 90 штампаних, електронских и медија на Интернету.

Србе из дијаспоре о дешавањима у матици информише више од 90 штампаних, електронских и медија на Интернету, у 25 земаља света. За њих је у Београду организована трећа Конференција.

Циљ дводневног скупа чији су покровитељи министарства за дијаспору и културу и новинарска удружења јесте побољшање сарадње са матицом.

Свесни да имају важну улогу у стварању укупне слике о Србији у свету, медији из расејања нису пропустили сусрете са матицом.

Ресорни министар позвао је домаће медије да им помогну и бесплатно уступе снимке и друге материјале, кад год им то не угрожава интересе, јер је побољшање имиџа Србије заједничка акција.

Министар за дијаспору Срђан Срећковић рекао је да кључна порука медија у дијаспори нашим људима мора да бити пуна интеграција, а не асимилација.

"Спречавање асимилације се постиже свим облицима подстицања неговања блиских односа са матичном државом и јачањем свести о пореклу, култури и традицији у чему огромну улогу имају управо медији у дијаспори", рекао је Срећковић.

Министарство културе позвало медије из дијаспоре да конкуришу за пројекте у области информисања српског народа у региону.

Подршка медијима у дијаспори 

Министар културе Небојша Брадић рекао је да је деловање наших медија ван Србије веома племенит, леп, али одговоран и тежак задатак.

"Министарство културе ће због тога и убудуће бити поуздан партнер ствараоцима у области медија који потичу из Србије, али и онима који ће заједно са њима радити на том важном задатку, афирмација српске културе и афирмација српских интереса ван Србије", нагласио је министар културе.

Јавни сервис Србије тренутно има 250 емисија намењених дијаспори, од тога 30 специјализованих и добар рејтинг нове емисије "Србија на вези". Проширена је и мрежа српских телевизија које РТС-у шаљу готове емисије.

"У својим прилозима ми покушавамо управо кроз приче о обичним људима да покажемо да смо ми народ као и сваки други. То је јако тешко и споро се та слика мења, међутим, мислим да полако успевамо", рекао је новинар Хронике Славоније, Барање и западног Срема Славко Бубало.

Новинар и председник Савеза Срба у Румунији Славиша Гвозденовић рекао је да треба представити србију на један другачији начин и додао је да је значајно то што се стварају институционални оквири за бољу сарадњу са матицом.

У Дому Народне скупштине сутра је прво заседање Скупштине дијаспоре и Срба у региону која ће доносити стратешке одлуке и давати смернице за рад државним органима у спровођењу политике према расејању.

Свечана седница директно ће бити емитована на Другом програму РТС-а и сателиту од 12 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи