Опрез, али не и паника због крпеља

Иако је у Хрватској шесторо људи заражено крпељским менингоенцефалитисом, у Србији за сада нема регистрованих случајева. Ризик од оболевања је минималан уколико се, након уједа, пацијент у року од 24 сата јави лекару.

За разлику од Хрватске, у којој је та болест уобичајена за ово доба године, у Србији до сада није регистрован ниједан случај оболевања од крпељског менингоенцефалитиса.

Код нас су крпељи до сада преносили једино Лајмску болест. Ипак, ризик од оболевања је минималан уколико се, након уједа, пацијент у року од 24 сата јави лекару. У супротном последице се могу јавити и након неколико година.

Епидемиолог Бојана Гргић каже да је најтежа последица уједа крпеља артритис.

"Он може да се јави годинама након уједа крпеља и то артритис колена. Људи претпостављају да се ради о реуматском обољењу, а могуће је да се ради о давно заборављеном уједу крпеља, који није испраћен како треба", објашњава Гргић.

Иван Штепеков се са крпељским менингоенцефалитисом изборио пре неколико година. У коми је био шест дана. Опоравак, каже, зависи од организма.

"То је страшна главобоља. Имате повишену температуру, главобољу, имате осећај као да ће вам цела утроба изаћи кроз уста. То је тако ужасан осећај, мислите да ћете сваког часа умрети", каже Штепеков.

Како је крпеље готово немогуће избећи, јер живе у трави, крошњама дрвећа, на зеленим површинама дворишта, паркова и шума, после боравка у природи потребно је пажљиво прегледати одећу и тело.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи